Pozor na alkohol na kole

p1340425-002Cyklistická sezóna už pomalu končí a mnozí z vás mají za sebou řadu příjemných výletů na kole. Velká část z nich se nejspíš neobešla bez příjemného osvěžení u dobře vychlazeného piva. Pokud to tak je, dopustili jste se minimálně přestupku.

Podle zákona č. 361/2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích je i cyklista jedoucí na kole řidičem nemotorového vozidla a proto se na něj vztahují podobné povinnosti jako na „normálního“ řidiče auta nebo motorky. Tedy i zákaz jízdy pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky.

 

Pokud dojde k nehodě, je alkohol za řídítky pro cyklistu přitěžující okolnost, která mu může silně zkomplikovat život i když nehodu sám nezavinil. V případě, že vás po jednom či více pivech na kole zastaví policejní hlídka, hrozí vám pokuta ve výší až 50 tisíc korun. Obsah alkoholu v krvi vyšší než 1 promile může být posouzen i jako trestný čin, při kterém hrozí dokonce trest odnětí svobody až na tři roky.

 

A jedno upozornění na závěr: z dobře informovaného zdroje jsme se doslechli, že by v nejbližších dnech měla v Sušici proběhnout dopravně bezpečnostní akce Policie ČR, zaměřená právě na alkohol u cyklistů.