Svědectví z poválečné Šumavy

 

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

Rosa Tahedlová : Svědectví z poválečné Šumavy

        Objevím-li knihu o Šumavě z nakladatelství Víkend, jsem obvykle poněkud skeptický. Tohle nakladatelství totiž ví, že Šumava je dobrý artikl a chrlí knihu za knihou. A někdy je to poznat. Zvláště když držíte v ruce pátý díl vzpomínek. Ale koneckonců je to jejich práce, živí je to a tak se snaží.

       Takže tuhle jsem vzal do ruky spíše z povinnosti. Avšak zbystřil jsem hned u jména autora. Rosa Tahedlová. Jméno, které moc dobře znám a proto jsem začal číst hned jak jsem přišel domů. A přečetl naráz. Zvláště když jsem zjistil, že se děj odehrává v Dobré, v Českých Žlebech, na Štegrovce a ve Volarech. Tedy v místech, které jsou nyní ve středu mého zájmu.

      Ta kniha by se měla číst povinně. Jasně o odsunu a o tom co následovalo si můžu přečíst třeba v oněch mnoha dílech vzpomínek, ale tahle je přeci jen jiná. Není v ní pocit křivdy, ublíženost, bezpráví a výčitky. Z pocitu nadhledu těch, kterým již neměli co sebrat a tudíž si mohli zachovat svoji důstojnost a vnitřní svobodu, popisuje, s vydatným kroucením hlavy, chování Čechů. Ne k Němcům, ale ke svým vlastním lidem, k sobě samému.

      A tak když jsem dočetl, nebylo mi líto poražených, ale vítězů. Neb oni přišli o mnohem víc než o domov. O víru v sebe, o víru v bližního a koneckonců i o naději, že jednou bude líp. Dobrovolně se vzdali vlastní svobody i důstojnosti.

      Před pár lety jsem četl něco podobného, Vyhnání Gerty Schnirch od Kateřiny Tučkové a měl stejné pocity. Jen tentokrát se to odehrávalo téměř před prahem mého domu.

       Druhý den jsem zajel do Dobré k rodnému domu paní Tahedl a pak do Českých Žlebů, kde jsem zapálil svíčku na hrobě její babičky a moc jsem si přál, aby nám někdo stejné zrcadlo nastavil i dnes. Abychom neutrpěli vítězství. Abychom nezůstali někde na dvorku, posmívaní ode všech. 

Jaroslav Pulkrábek

pulkrabek


Rozcestník

Úvod

1. Jan Kaše: Šumavské tajemství nacistů
2. Šumava patafyzická a Krumlov – město pod věží
3. Johannes Linke: Rok se valí přes hory
4. Roman Szpuk: Klika byla vysoko
5. Pavel Flégl: Srub na Kozím hřbetu
6. Emil Hruška: Vraždy v pohraničí
7. Lucie Charlotte Kopecká: Pamětnice z šumavské prodejny
8. Karel (Borfort) Fořt: Šumavská hora viděla vraha