Biatlon ve Vimperku obnoven

Fischer Ski klub Šumava Vimperk otevírá biatlon

 

Biatlon hýbe Českou republikou a probouzí se také ve Vimperku. Zájem dětí i rodičů z Vimperka a okolí, ale také aktuální biatlonové úspěchy některých lyžařů vimperského Fischer Ski klubu Šumava jsou hlavními důvody pro obnovení biatlonu ve Vimperku.

 

Zájemci o biatlon se mohou nově hlásit do Ski klubu Šumava. Klub se rozhodl, že vedle běžeckého lyžování bude oficiálně provozovat i biatlon. Stanovil podmínky provozování stále populárnějšího sportu a umožní tak dětem a mládeži rozvoj v oblasti biatlonu.

Naši závodníci již několik let doplňkově navštěvují závody v biatlonu. Pravidelně startovaly například na závodech zimní olympiády dětí a mládeže. V posledních letech se tu však vytvořila skupinka rodičů, kteří se svými dětmi biatlonové závody absolvují pravidelně a začalo se dařit i vyhrávat. To je impuls k tomu, abychom zrealizovali několik let diskutovanou možnost rozšířit naše aktivity o dnes velmi populární biatlon“, říká Karel Hudeček, předseda Fischer Ski klubu Šumava Vimperk.

 

Biatlon je sport, který již ve Vimperku dobře fungoval v době rozkvětu sportovních tříd a sportovního gymnázia v 80. a 90. letech minulého století. Klíčovým trenérem biatlonu býval pan František Dolejší, na gymnáziu pak Jiří Lenc. Mezi úspěšné biatlonisty, kteří prošli vimperskými školami, rozhodně patří jména jako Radek Kozák, Luděk Švejda nebo Richard Jirouš. Nejúspěšnější biatlonovou hvězdou, která prošla vimperským gymnáziem je Eva Háková, trojnásobná olympionička (1994 Lillehammer (Norsko), 1998 Nagano (Japonsko) a 2002 Salt Lake City (USA), mistryně světa ze štafety (1993 Borovec) a medailistka z několika světových pohárů.

 

V těžkém období konce osmdesátých a počátku devadesátých let se biatlonovou tradici ve Vimperku nepodařilo udržet tak jako tomu bylo u běžeckého lyžování. Až v posledních letech biatlon ve Vimperku opět ožívá a to takovým způsobem, že někteří závodníci vozí do Vimperka i medaile z republikových závodů. Přitom však doposud museli závodit za cizí kluby, protože registrovaný klub ve Vimperku a blízkém okolí zkrátka chyběl. „Ski klub Šumava požádal Český Svaz Biatlonu o registraci biatlonového klubu a od jara budeme biatlon provozovat jako jednu z našich aktivit. Donedávna jsme neměli nikoho, kdo by se nám o biatlon staral, ale i to se změnilo. O biatlon se v našem klubu a ve Vimperku spolu s dalšími rodiči bude nově starat Jiří Mánek, který sám prošel vrcholovým sportem a dnes patří k nadšeným rodičům našich závodníků“, doplňuje Karel Hudeček.

Jsme rádi, že již několik let trvající diskuse o vimperském biatlonu dospěla do fáze, kdy se začne opět něco dít. Již teď je tu desítka dětí, které se biatlonu věnují, ale závodit v biatlonu musely za jiný oddíl i když na běžkách trénovaly se Ski klubem. Nyní budou moci naši sportovci vozit medaile Ski klubu, Vimperku a svým trenérům“, říká Eva Daverná, dříve úspěšná biatlonistka – mj. dorostenecká mistryně ČSSR v roce 1983, dnes maminka dvou děvčat, které se v dorosteneckých kategoriích biatlonu ve Vimperku věnují.

 

Většina vimperských biatlonistů závodila za jihočeský klub Staré Město pod Landštejnem, kde byli v péči výborného trenéra pana Schorného, který již vychoval i mistry světa v letním biatlonu.

 

 

Ve Vimperku jsme na počátku a musíme poděkovat spřízněnému klubu ve Starém městě pod Landštejnem, že se vimperským dětem věnoval a věnuje. Uvidíme, jaký bude u nás zájem ze strany dětí a rodičů a jak se nám bude dařit. Nyní je nejdůležitější, že se ve Ski klubu našla dobrá vůle i domluva nad tím jak se biatlonu a dětem kterým se biatlon líbí věnovat“, uzavírá Jiří Mánek, jednatel biatlonové sekce Fischer Ski klubu Šumava a otec úspěšných vimperských lyžařů běžců Jiřího a Ondřeje, který navíc závodí právě v biatlonu.

 

Zájemci o biatlon a informace s ním spojené se mohou obracet na jednatele biatlonu Jiřího Mánka na tel. 731530475, nebo na emailu: biatlon@skisumava.cz

 

 

Fota:

Denisa Nováková v dresu Fischer Ski klubu Šumava Vimperk na nástřelu před MČR biatlonu žáků v Jablonci nad Nisou

 

 

Ondřej Mánek v dresu Fischer Ski klubu Šumava Vimperk po úspěšném Českém poháru biatlonu žáků v Nové Vsi u Rýmařova

 

 

(red)