O hazardu se zastupitelem Pavlem Dvořákem

V závěru loňského roku se na radnici obrátili provozovatelé heren. Přišli s návrhem spoluodpovědnosti za regulaci provozování svých zařízení a podpořili je v tom i svým podpisem předsedové tří významných sportovních klubů města – kopané, lyžování a hokeje. Město totiž odsouhlasilo zrušení všech herních i loterijních automatů, a to postupně do konce roku 2014. Informace o jednání s provozovateli je zařazeno na program zastupitelstva města na pondělí 15. 4. 2013. Jedním z podporovatelů regulovaného hazardu ve Vimperku z řad zastupitelů je Pavel Dvořák.

 

Co říkáte na čtvrteční nález Ústavního soudu, které dává možnost obcím zakázat výherní loterijní terminály ihned, aniž by musely čekat do konce roku 2014?

Předpokládal jsem to, navazuje to na směr, který obce chtěly. Je to rozumné.

 

Nicméně vy jste od začátku proti plošnému zákazu ve Vimperku, vaše argumenty jsou známé.

Víte, já vycházím z filosofie, že zakázat hry, prostituci, alkohol a drogy je chiméra, je to neúčinné a je falešné tomu i věřit. Budou se zákazy dodržovat, bude respekt k městu a státu takový, že se tím všichni budou řídit? A zmizí patologie osobních a rodinných rozvratů? Nevěřím tomu. To se jenom skryje, vytvoří se tam vlastní „neviditelná, šedá” struktura či anonymita jak to dělat dál podle svých vnitřních pravidel a mimo jakoukoli kontrolu. Byznys pojede dál. Vzpomeňte si na 30. léta minulého století a prohibici v Americe a jak z toho profitovala mafie.

 

No dobře, ale co s tím?

Jsem pro regulaci, jasná a vymahatelná pravidla. Hrát podle pravidel, které nastavuje město a stát a je to pod vymahatelnou kontrolou. A dohoda, kterou překládají provozovatelé, jde také tímto směrem. Co je lepší než vzájemná spoluodpovědnost?

 

Minulý měsíc zastupitelstvo také jmenovalo komisi pro jednání s provozovateli, kde je kromě vás ještě starosta Petrášek a radní Rückerová. Už se komise sešla a už jste dospěli k nějakým závěrům?

12.března jsme si řekli mezi sebou zásady směru jednání s provozovateli, probrali jsme jejich návrh, požádali jsme o upřesnění některých bodů a starosta měl tyto věci vykorespondovat. Také jsem získal nějaké podklady z dalších měst, radil jsem se co s tím i v rámci krajského klubu Jihočeši 2012. Někdy v příštím týdnu by se jednání měla rozběhnout.

 

Jaký cílový stav si představujete?

Především jsem rád za rozumnou diskuzi na zastupitelstvu. My jsme to za minulého vedení radnice nastavili tak, že nám poplatky z hazardu významně pokrývaly výdaje na sportovní zařízení, činnost klubů, atd. Prostě těch 4 – 5 mil. Kč, které z poplatků město dostávalo se dávalo na prevenci. A to sport nebo mimoškolní činnost mládeže určitě je. Cílový stav by měl mít jasnou a vymahatelnou regulaci jak podle pravidel daných zákonem státu tak podle dohody mezi městem a provozovateli o společné odpovědnosti. Včetně tvrdých postihů, zákazu činnosti při jejich porušení. Město má na to zákonné možnosti i nejnovějším výnosem nejvyššího soudu. V tisku jsem zaznamenal vyjádření starosty, že výpadek z hracích automatů může být nahrazen třeba z pokut řidičů vybíraných z pevných radarů za rychlou jízdu. Je to jiný směr uvažování, spíše to beru jako nástřel. Neřeší to ale regulaci hazardu v městě.

 

V Prachaticích teď schválili zastupitelé 1,5 mil Kč pro sportovní oddíly a jde to i z výnosů poplatků z heren. Tam nedochází k plošnému zákazu. Co vy na to?

Vychází to ze stejné filosofie přístupu k hazardu, který jsem naznačil. Pokud se týká financí z poplatků, my jedeme podle metodiky poskytování příspěvků ve sportovní komisi už od roku 2008 a velmi se to osvědčilo. Podporuje to stabilitu činnosti klubů, oddílů i TJ Šumavan. Prostě ví, na čem jsou. Jsem rád, že v zastupitelstvu jsme prosadili návrh předsedy TJ Luboše Drenčeniho zabezpečující prostředky pro sportovní komisi ve výši alespoň 600 tis.Kč. Pořád si myslíme, že o kolik dáme více do volnočasové činnosti, o tolik můžeme dát méně na patologické jevy či na řešení městské kriminality.

 

 

Děkuji za rozhovor.

 

Josef Rychtář

 

úvodní foto: Josef Rychtář