Milan Straka doplňuje své vystoupení na zastupitelstvu

MILAN STRAKA DOPLŇUJE: K diskusi k mému vystoupení, ať již vedené ještě na zasedání zastupitelstva či zde na vimperk.eu (čtěte zde), považuji za vhodné uvést:

 

Cílem mého vystoupením na zastupitelstvu nebylo, aby porušování zákonných předpisů, které ze zákona náleží státní správě, řešila samospráva. Očekával jsem, že se na zastupitelstvu bude řešit jednání jeho členů – zastupitelů. Proto jsem to vznesl tam a ne jinde. Jednání, které je v rozsahu od „zavírání očí” přes osobní podporu a účast na akcích porušujících zákon až po schvalování finanční podpory zmíněným akcím. I když starostovi, místostarostce i dalším zastupitelům musí být na základě osobních zkušenosti i z jiných zdrojů známo, že při konání stejných či obdobných akcí v minulosti byly předpisy porušovány a že tomu tak nejspíš bude i při další konané akci /a to především v důsledku jejich podpory daným akcím! /. Viz např. Nejlepší sportovec roku. Za rok 2010 – sál přecpaný ve Zlaté hvězdě tak, že někteří Prachatičtí se divili, proč to tam bylo pořádáno, a letos na sportovce 2012 už ani nepřijeli. Přesto na obě akce Rada města Vimperk poskytla příspěvky v řádech desítek tisíců Kč, které nakonec skončily ze značné části u pana Kutila. Obou akcí se pan starosta Petrášek i řada dalších zastupitelů osobně účastnili a nemohou se na nic vymlouvat. Jejich volání, že porušování zákonných předpisů samosprávě nepřísluší, ať předám podnět státní správě, je alibistickým pokusem odvrátit pozornost od jejich rozhodujícího podílu na situaci, která ve Vimperku v dané věci je.

Vystupováním na zastupitelstvu jsem byl utvrzen v názoru, že žalostný výkon státní správy v daných otázkách vyplývá ze značné části z toho, že plní přání vlivných zastupitelů. „Odborné” vystoupení vedoucího odboru výstavby a územního plánování mi pak potvrdilo vzájemnou vazbu a podporu některých osob státní správy a samosprávy.

Mé vystoupení na zastupitelstvu bylo pokusem řešit věc doma ve Vimperku. Zřejmě dalším marným. No co. Stále se učím. Ve smyslu mých zkušeností i některých mi dávaných rad využiji všech zákonných možností, aby se dění i myšlení ve Vimperku změnily.

 

Milan STRAKA