Květinářství Anička

Představujeme vimperské podnikatele:

 

Květinářství Anička

 

Každý den s květinami pracovat, dodávat jim styl, eleganci, předávat dál nálady, pocity a hlavně radost, to je práce květinářů.

 

My jsme se tentokrát zaměřili na Květinářství Anička a položili jsme několik otázek majitelce květinářství paní Daně Růžičkové.

 

 

Kdy Vás napadlo začít s podnikáním a bylo to hned odpočátku květinářství?

 

S podnikáním jsem začala v září 2005. Je to moje první podnikatelská činnost, předtím jsem pomáhala s podnikáním svému manželovi. Květiny a aranžování byly mou dlouholetou zálibou a mít svůj obchod byl můj velký sen na který jsem si musela počkat. Od začátku pracujeme v obchodě s mým manželem.Mít takový obchod není práce na 8 hodin denně, musíme pracovat 10 i víc hodin denně plus soboty, často musíme pracovat i o nedělích a svátcích, abychom měli pro své zákazníky hotové dekorace, nakoupené zboží na druhý den, ale jsem šťastná, že mám práci, kterou mám ráda, která je mým koníčkem. Svým zákazníkům se snažíme vycházet maximálně vstříc, být na ně milí a ochotní. Prostě se snažíme odvádět stoprocentní práci Myslím si, že za tu dobu se nám s manželem podařilo vytvořit obchod do kterého se zákazníci rádi vracejí a já si jich za to moc vážím.

 

 

 

V názvu Vašeho květinářství je jméno Anička. Vy sama se jmenujete Dana. Po kom jste květinářství pojmenovala? Kdo si to zasloužil?

 

Lásku ke květinám jsem zdědila po své babičče, kterou jsem měla moc ráda a právě na její památku jsem svůj obchod pojmenovala po ní – Anička.

 

 

Jste vystudovaná aranžerka, floristka, nebo jste si vybrala zaměstnání, které Vás něčím nadchlo?

 

Nejsem vystudovaná aranžérka. Základy jsem získala na několika kurzech a pak už jsem byla „hozena do vody“. Myslím si, že k této práci musíte mít předpoklady, cit a lásku, pak je to na Vaší práci vidět. Začátky byly pro mě těžké, bála jsem se, jestli budou zákazníci s mojí prací spokojeni, jak ji přijmou. Jsem moc šťastná, že se to povedlo.

 

 

Jsou květiny ovlivněny módním trendem? Které se prodávají nejvíce?

 

Mezi nejoblíbenější a nejprodávanější květiny patří celoročně růže a gerbery, trošku mě mrzí, že někteří zákazníci zanevřeli na karafiáty, prý je mají spojené s minulostí. V jarní sezoně se prodává hodně tulipánů, narcisů a frézií.

 

 

 

Co kromě řezaných květin najdeme u Vás v obchodě?

 

Jsou to určitě hrnkové květiny jak pokojové, tak venkovní, dále pak umělé květiny, květníky, svíčky, keramiku, drobné dárky, zahrádkářské potřeby, hnojiva a substráty. Děláme i různé druhy vazeb květin jako jsou dárkové, svatební, smuteční, netradiční z ovoce a uzeniny a ze sušiny.

 

Kdy nejčastěji přichází nevěsty pro svatební kytici?

 

Nejvíce svatebních kytic vážu od dubna do října, výjimku tvoří květen, to jsem za ta léta vzala snad jen jednu kytici.Letos jsou v trendu kulaté vázané kytice převážně z růží. Další žádanou květinou jsou kaly, frézie, eustoma. Některé nevěsty si žádají převislou kytici, předloni byly hitem kaly a z nich kytice svázaná do snopu. Občas se stane, že přiběhne nevěsta či ženich pro květinu na počkání. Svatební kytice nemusí být nákladná záležitost, dokážu uvázat svatební kytici za tři stovky, ale většinou si nevěsty chtějí svatební den užít a mají svou vysněnou kytici vymyšlenou dávno předem a na kytici nešetří.

 

Potěší Vás, když sama dostanete květinu? Přeci jenom je vidíte celý den.

 

Mám ráda květiny a ráda je dostávám a není to „nošení dříví do lesa“. Květiny si nosím pravidelně domů, miluji frézie, tulipány, gerbery, minikarafiáty, krásné jsou všechny. Často se setkávám s názorem proč je kupovat, vždyť uvadnou. S květinou darujete okamžik překvapení a krásy, pohled na květinu vám zlepší náladu a zahřeje srdíčko, stojí to za to.

 

 

 

Na začátku rozhovoru jste uvedla, že podnikáte společně s manželem. Bude komu předat „řemeslo“ dál?

 

V naší práci nám pomáhají i naše dvě dcery. Obě studují vysokou školu se zaměřením na ekonomii uvidíme, jestli budou chtít převzít obchod, ale spíš si myslím, že jejich kroky povedou jiným směrem. Navíc mám nepříjemný pocit, že se centrum našeho města „vylidňuje“, svědčí o tom i hodně volných prostorů k pronájmu, když jsme začínali, těžko jsme sháněli volný prostor. Spousta lidí si nakoupí vše v supermarketech a do města vůbec nejdou. Proto si vážíme každého zákazníka, který váží cestu k nám a touto cestou bych jim chtěla poděkovat za jejich přízeň.

 

 

Zbývám Vám i nějaký čas jenom pro sebe? Na záliby, koníčky, relaxaci?

 

Podnikání mi sebere většinu volného času, ale přesto si najdu čas na přečtení dobré detektivky, miluji hlavně detektivní romány od Agathy Christie. Mám ráda zvířata a tak se doma staráme o dva kokršpaněly a pět koček, které u nás zdomácněly. A jak už jsem říkala, mám radost, že i má práce je mým koníčkem.

 

 

Děkuji Vám za rozhovor. Přeji Vám, ať Vám radost z práce i ze života, vydrží hodně dlouho.

Lenka Doubková