Názor V. Váchy: dřevěný most u Terasy

 

Na pondělním zastupitelstvu města mě zaujala diskuze ohledně rekonstrukce dřevěného mostu u hotelu Terasa. Nesla se ve dvou rovinách, má ta akce smysl a podmínky vyhlášené veřejné zakázky. Přemýšlel jsem o té první části, má ta akce vůbec smysl?

 

Náklady mají dosáhnout částky 700 tis. Kč a to je v rozpočtových změnách jedna z nejvyšších položek. Jaká byla  argumentace pro to rekonstrukci mostu provést? Bylo argumentováno vyjít vstříc dopravě dětí z Lipky do školy v parku. Jedná se tedy o ranní autobus, který by místo cesty po hlavní silnici okolo hotelu ANNA dojel na zastávku přes dřevěný most Pasovskou a Kaplířovou ulicí. Současná nosnost mostu však nevyhovuje přejezdu autobusu. Cesta okolo Anny je nevyhovující údajně proto, že autobus musí na křižovatce Kaplířova, Sadová couvat a porušuje tím předpisy pro dopravu osob. Argumentace jednoho ze zastupitelů, že autobus nemusí couvat a navíc zastavením před  trafikou děti nebudou muset přecházet ulici, ale může jet na autobusové nádraží ulicí Sadovou, 1. máje, nebyla přijata z důvodu prodloužení trasy. Dnes jsem si ten rozdíl změřil, je 500 m. To jsou předložená fakta.

 

Položil jsem si otázku. Je skutečně nutné investovat z prostředků města 700 tisíc Kč na rekonstrukci mostu proto, že jeden autobusový spoj by si prodloužil trasu o 500 m, ale zlepšil by bezpečnost dětí na frekventované ulici? Kolik věcí by šlo za tuto částku udělat?

 

Vladimír Vácha