logoduha

Číslo týdne: cena za čtyři tanky

Číslo týdne: každý den platíme Rusku za ropu částku, za kterou může koupit čtyři tanky

 

Z české ekonomiky odteklo loni do Ruska každý jeden den tolik peněz za ropu, že si za ně může koupit čtyři moderní tanky T-90. Poukázalo na to Hnutí DUHA s odkazem na statistická data.

 

Rusko je náš největší dodavatel ropy. Odebíráme od něj dvě třetiny naší spotřeby a loni jsme mu poslali celkem 67 miliard korun. Tedy 183 milionů v průměru za den.

 

Jeden tank T-90 stojí 45 milionů korun.

 

Ruská státní společnost Gazprom je zase náš hlavní dodavatel zemního plynu a účtuje si další desítky miliard. Alternativou za ruský plyn jsou zejména dodávky z bizarního režimu v Turkmenistánu. A téměř veškerou zbývající ropu musíme kupovat od diktátorů z Ázerbájdžánu a Kazachstánu.

 

Ceny ropy a plynu neustále rostou a zatěžují českou ekonomiku. Navíc udržují nebezpečnou závislost na Rusku a dalších nepřátelských zemích. Proto Hnutí DUHA svoji iniciativou Velká výzva (www.velkavyzva.cz) navrhuje přijetí zákona, který stanoví závazné tempo snižování spotřeby fosilních paliv. Vytvoří prostředí pro investice do chytrých řešení: úsporných domů nezávislých na importu plynu a uhelných dolech, rychlé a pohodlné veřejné dopravy, čisté domácí energie, recyklaci plastů místo dovozu nové ropy nebo automobilů s velmi nízkou spotřebou.

 

Podobnou legislativu přijala – ve shodě vlády s opozicí, průmyslem i odbory – Velká Británie a za pár let se podařilo srazit závislost anglických domácností na drahém plynovém a elektrickém vytápění o čtvrtinu. Svaz britského průmyslu si fungování zákona pochvaloval u příležitosti nedávného pátého výroční jeho přijetí.

 

Také Sobotkova vláda ve svém programovém prohlášení anoncovala, že chce takový zákon předložit. Měla by tak učinit co nejrychleji.

 

Další novinky o české závislosti na fosilních palivech i překvapující zajímavosti ze světa chytré ekonomiky a čisté výroby můžete sledovat v seriálu: www.cislotydne.cz

 

 

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

Dokud budeme spotřebovávat kvanta ropy a dalších fosilních paliv, musíme se holt smířit s tím, že naše peníze tečou nepřátelských státům, které za ně mohou třeba posílat tanky na své sousedy. Nebezpečnou závislost na Rusku je potřeba začít seriózně řešit. Sobotkova vláda by neměla otálet s předložením zákona, který je velmi úspěšný v Británii a rok po roku účinně snižuje plýtvání ropou i plynem. Zateplování domů, podpora pro auta s nízkou spotřebou, investice do lepší veřejné dopravy nebo solární kolektory na domech a obecní výtopny na biomasu mohou srazit naši závislost na ruské ropě i plynu.“

 

-tz hd-