nazor

Názor P. Martana: NE- zónačním slibům…

NE – zónačním slibům ministra Brabce

 

Ministerstvo životního prostředí oznámilo, že do konce dubna bude hotov návrh zónace NP Šumava a v něm uvedena 1. zóna v rozsahu zhruba 26%. Potom, že bude následovat 90 dnů na písemné námitky, s nimiž se MŽP nějak vypořádá a zapraví je do vyhlášky ministerstva.

 

Co se stane?

Kraje, obce a další dotčení, nic připomínkovat nebudou, protože s 26% souhlasili již v minulém roce.

Stínová rada NP Šumava, vědci nadšení pro divočinu, Hnutí Duha a další NNO, vznesou přes 200 připomínek, jako tomu bylo při návrhu zákona MŽP v r. 2012.

Tyto připomínky bude muset ministr Brabec na přímluvu náměstka Dolejského vzít v úvahu, udělat demokratický koncenzus mezi 26% návrhu a 50% v připomínkách. Koncenzus je 38%, což je číslo, které je léta uváděno naivními vědci jako „potenciál NP pro vyhlášení 1. zón“.

 

Následně ministr ŽP vydá vyhlášku o stanovení zón v NP Šumava, která určí 38% prvních zón ihned a 50% prvních zón od r. 2018 (tj. od platnosti dalšího Plánu péče).

Je zřejmé, že ministr Brabec se svým náměstkem Dolejským předčí i své „zelené“ předchůdce (Bursík, Miko), kteří si nedovolili rozšířit 1. zóny jen vyhláškou MŽP.

 

Výsledkem návrhu vyhlášky jistě budou i mnohá odvolání. Tyto nakonec skončí u Evropské komise (na to čeká tamní Miko) a ta jistě dá za pravdu rozšiřování 1. zón, protože jde o celoevropský trend a jde o území Natura 2000 a Ptačí oblast. Že se o tom rozhoduje v Bruselu, svědčí nedávný zamítavý posudek na projekt „lanovka na Hraničník“. V něm se uvádí, že by se tam mohlo stavět jen, kdyby to povolila EK.

 

Nevěříme slibům MŽP

Petice „NE-35% prvních zón v NP Šumava“ vyjadřuje názor 14 252 podepsaných občanů a požaduje vyhlášení prvních zón v rozsahu 20%. Má oporu v Senátu, který k ní přijal (5/2013) toto usnesení: „Senát považuje za úměrné vyhlásit zákonem o NP Šumava 1. zóny z dosavadních 13% na 22% jako dostačující rozsah území, kde nebude zasahováno do přírodních procesů“.

 

Je zřejmé, že ministr Brabec přispěchal s oznámením způsobu stanovení zónace, aby uklidnil 20 senátorů, kteří předložili (zatím v Senátu) návrh zákona, který chce 22% území v režimu 1. zóny (tj. bez zásahů člověka).

 

Zvyšování rozlohy 1. zón a tedy suchých lesů již asi nikdo nezastaví a je otázkou času, kdy na oněch 50% (75%) dojde. Racionálně uvažujícím lidem je líto, že by na území 68 000 ha měly být jen suché lesy a mlází. Záleží na tom, z jaké rozlohy parku uvedená procenta budou. Vzorem je nám NP Bavorský les s rozlohou 24 000 ha.

 

Proto vznikl neziskový projekt s názvem: „Zachraňme doposud zelené lesy zmenšením rozlohy Národního parku Šumava“. Realizátorem projektu, který má pomoci vést veřejnou debatu na toto téma, je Komunita pro duchovní rozvoj, o.p.s. ve Čkyni. Děkujeme za občanskou, politickou a finanční podporu.

 

Za Petiční výbor:

Petr Martan, ředitel Komunity pro duchovní rozvoj, o.p.s