straka

Vimperk – město zaslíbené?

Vimperk –  město zaslíbené? Jak pro koho.

 

Tak nám ve Vimperku vzniká další bar. Pod záštitou města a s podporou z eurodotací – tedy  i z vašich peněz. Připojí se k 35 otevřeným barům, hospodám a restauracím a k plně vybavené ale zavřené restauraci a baru v hotelu Anna. Maskován je jako součást sportovně- rekreačního zařízení budovaného podnikatelem Zdeňkem Kutilem v bývalé sodovkárně hotelu Zlatá hvězda za účelem rozvoje cestovního ruchu. Rozpočet projektu celkem je 16.465.753,- Kč, z toho příspěvek z fondů EU činí 5.414.145 Kč. Do fondů ale přispívá i ČR. Naše příspěvky se na doposud obdržených platbách podílejí zhruba polovinou – u baru-bowlingu tedy činí cca 2,7 mil. Kč. Regionální rada ROP Jihozápad na projekt přidala dalších 955.437,- Kč. Z peněz daňových poplatníků ČR, tedy z našich kapes, tak na bar-bowling jde cca 3,7 mil. Kč. I každý občan Vimperku tedy finančně přispívá jednomu z našich sousedů, aby mohl nekale konkurovat ostatním. Víte o tom?

 

Nedaly by se ty peníze použít na důležitější věci pro vimperské občany? Na komunikace, digitalizaci kina, školy, sportoviště …..

 

Získání dotace umožnilo město tím, že se stalo partnerem projektu. Jeho zaměstnanci pomáhali i s vyplněním žádosti, kde je uváděno, že obdobné zařízení ve městě chybí a neuskutečnění projektu by vedlo k odlivu návštěvníků i za hranice ČR. Přitom obdobné zařízení sice menší ale jinak umožňující stejné využití ve městě už je dokonce ve stejné ulici. Další zařízení jsou ve Volarech, Kašperských horách, Zadově, Volyni, Prachaticích. Myslíte si, že to bylo do žádosti napsáno úmyslně, nebo je to jen chyba úředníka, který nezná poměry ve Vimperku a okolí. Co se bude z eurodotocí příště ve Vimperku dělat? Taxislužba, fitness, tenisové kurty…? Protože to tu není? Jak je toto možné?

 

Naprosto zarážející je i postup ROP Jihozápad, který dotaci přidělil, přestože byl informován, že podnikatel Zdeněk Kutil a jeho společnost GSI Invest v letech 2003 až 2012 neplatili žádné poplatky z televizních přijímačů, tedy ani z 19 televizí, které byly součástí předchozího dotovaného projektu a jako takové musely být v daném období po 3 roky provozovány. Škoda tím vzniklá zřejmě přesahuje 800 tis. Kč. Přitom jen na dotacích z ROP Jihozápad podnikatel Zdeněk Kutil zatím získal celkem  19.121.508,- Kč a je mu líto platit 135 Kč měsíčně za každou televizi……
Co na to občan, který ze svého několikatisícového příjmu televizi řádně platí a kterému byly i kvůli obdobně „šetrným“ lidem televizní poplatky zvýšeny?   

 

Další podrobnosti zde

 

 

 

Milan STRAKA

www.facebook.com