Sněhový servis 7. prosince 2018

V neděli 2. prosince postihla Šumavu výrazná obleva a dešťové srážky se dostaly postupně i do nejvyšších šumavských partií. Sníh ještě v pondělí 3. prosince ležel v polohách od 650 metrů výše, postupně vlivem deště a teplot vysoko nad bodem mrazu odtával. 

 

Po delší době se tak naplnily koryta řek a potoků a to hlavně na Modravsku a Prášilsku, kde spadlo na počátku týdne za 24 hodin i kolem 50 mm srážek. Souvislá sněhová pokrývka nevydržela ani na Bučině, Filipově Huti nebo Březníku, sníh zcela roztál i na Velkém Javoru.

 

Ve úterý odpoledne se slabě ochladilo a do horských poloh se vrátily sněhové vločky, místy napadl 1 cm nového sněhu, který vydržel i v následujícíh dnech. Ve čtvrtek se na Šumavu dostaly opět dešťové srážky, které díky podchlazenému povrchu a teplotám pod bodem mrazu způsobily tvorbu ledovky. 

 

Výraznou oblevu a dešťové srážky přečkala sněhová pokrývka jen sporadicky a to například na Smrčině, na Plechém či na Větříně (lokalita mezi vrcholy Bobík a Boubín). Během víkendu jsou očekávány srážky, které budou v polohách nad 1200 m výhradně sněhové, postupně se se začátkem nového týdne ochladí a sníh se objeví ve všech šumavských polohách. V nejvyšších šumavských polohách by mohlo během 5 dní napadnout 40 až 50 cm sněhu.

 

 

Lokalita výška sněhu v cm zdroj pozn.
Smrčina (1330) 8
Plechý (1344) 8 ČHMÚ
Větřín (1158) 6 ČHMÚ

 

Pamatujete si, kolik sněhu na Šumavě leželo přesně před rokem? Hřebeny nad Březníkem měly 92 cm, Březník 73 cm, na Bučině leželo skoro půl metru sněhu. Polohy pod 700 metry nad mořem byly beze sněhu. Více v článku Sněhový servis 8. prosince 2017

(ir)