Šumava od r. 1938 do r. 1945

DSC 0147

 

Roky 1938, 1939 a 1945 si o víkendu připomeneme na Kvildě. Ukázky bitev z válečných let sem každoročně přilákají stovky návštěvníků, letos očekávají na Kvildě podobnou návštěvnost. Program  začíná dnes v areálu roty PS v centru Kvildy, pokračuje zítřejší prezentací vojenské techniky a ukázkami bojů, nechybí doprovodné akce.

 

27.4.kvilda

 

Program bude letos jiný než loni, bude doplněný scénickými ukázkami,  situace začíná nabírat na spádu ve chvíli, kdy si Češi s Němci, do té chváíle pokojně  v souladu žijící jeden vedle druhého, po projevu Adolfa Hitlera ‘uvědomí’, že už nejsou sousedé a přátelé…

Nejde o přesné mapování historických událostí, ale o připomínku válečných let a roku osvobození – nejdůležitějších milníků v životě (nejen) Šumavy. Ukázky a bitvy jsou komentované s doložením historických souvislostí.

Jestli letos vojenská ležení a bitevní pole přikryje sníh, to se naplánovat nedá, ale milovníci historie a  vojenské techniky se být nemusejí, akce se vším všudy se bude konat  za každého počasí, jak ujistil starosta Kvildy a jeden z hlavních pořadatelů Václav Vostradovský.

 

Ilustrační foto z loňské akce: Zdeněk Formánek

{gallery}susice/2016/04_duben/kvilda_2016/{/gallery}