Boje na Kvildě sledovaly stovky diváků

Historickou rekonstrukci bojů na Kvildě z válečných let 1938 a 1939 a z roku osvobození 1945 si ani letos nenechaly ujít stovky diváků.

 

029-DSC 0160

 

Kvildský klub vojenské historie Gabreta spolu s hostujícími kluby z Plzně, Dobřan, Klatov, Českých Budějovic, Ústí nad Labem a ve spolupráci s městy, obcemi a mnoha partnery, i  letos uspořádal vzpomínkovou akci věnovanou  době válečných let i roku osvobození. Tradičně se Šumavou rozléhaly  neklamné zvuky bitev, na své si přišli  milovníci historické vojenské techniky. Stovky diváků si mohly prohlédnout  vybavení ve vojenských leženích, originální  výstroj a výzbroj, nechyběly ani drobné šarvátky mezi “sousedy”, kteří se náhle, ze dne na den dozvěděli, že jsou vlastně nepřáteli….


I letos pořadatelé, navzdory tomu, že počasí do poslední chvíle hrozilo přikrýt bitevní pole sněhem, zvládli organizaci na jedničku, diváci si pochvalovali  zejména komentáře k událostem, protože  velkou část z nich tvořila věková kategorie těch, kteří  si o událostech z válečných let na Šumavě  pouze čtou. Poděkování patří proto všem, kteří se o letošní  akce v rámci oslav osvobození zasadili.

 

Pokud jste nezvládli v sobotu na Kvildu zajet,   máte i další příležitost – v pátek 6. května proběhne další ukázka bojů na Stožci, v sobotu 7. května ve Vimperku, akci zakončí sobotní zábava ve vojenském táboře opět  ve Stožci.

 


Fotogalerie z vojenské Kvildy 2016: Zdeněk FORMÁNEK

 

{gallery}vimperk/2016/fotky_zdenek_formanek/duben/kvilda_osvobozeni_38_45/{/gallery}

 

 

 

27.4.kvilda

 

{jcomments off}