Dvě srážky lyžařů na Kramolíně

Hned ke dvěma srážkám lyžařů s vážnými zdravotními následky došlo v uplynulých dnech v kramolínském lyžařském areálu.

 

Dva lyžaři ve věku 21 a 45 let se v pátek 20. ledna odpoledne srazili v plné rychlosti na kramolínské sjezdové trati č. 4, oba je musel transportovat vrtulník.


 Obsluha lyžařského areálu nehodu zaznamenala v půl třetí a ihned kontaktovala nedalekou stanici Horské služby. „Byli jsme u obou zraněných ve velmi krátké době. Zjistili jsme, že si přivodili prudkým nárazem a následným pádem těžká zranění, takže jsme jejich stav konzultovali s dispečinkem Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje,“ uvedl k výjezdu Aleš Fejfar, zasahující člen Horské služby Šumava.

Vzhledem k tomu, že u jednoho z lyžařů měli členové HS podezření na závažné poranění páteře a i zranění druhého by mohla být komplikací pro obvyklý transport, požádali záchranáři o spolupráci vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR. „Mají k dispozici stroj, do kterého můžeme naložit oba dva, takže jsme zraněné zafixovali a ve spolupráci s posádkou vozu Rychlé zdravotnické pomoci z Vyššího Brodu je převezli k chatě Šumavanka, kde vrtulník dosedl,“ doplnil Aleš Fejfar. Oba muži byli následně transportováni letecky k dalšímu ošetření.

 

 V sobotu 21. ledna dopoledne narazil ve skiareálu na Kramolíně v plné rychlosti do jedenačtyřicetileté lyžařky starší muž a způsobil jí vážné zranění.


 K nehodě došlo na stejné sjezdové trati, na níž se stal podobný incident den před tím. „I zde srážku zaregistrovali pracovníci areálu a zavolali nám s prosbou o pomoc. Pán žádné zranění neměl, ale žena po nárazu utrpěla zlomeninu pravé dolní končetiny,“ popsal dnešní výjezd Aleš Fejfar, zasahující člen Horské služby Šumava. I v tomto případě bylo zranění natolik vážné, že horští záchranáři po konzultaci s dispečinkem linky 155 požádali o pomoc vrtulník Armády ČR.

 

 „Musím opět důrazně apelovat na návštěvníky hor, aby nepodceňovali aktuální situaci na sjezdových tratích. Počasí i sněhová pokrývka přejí lyžování a tratě na Šumavě jsou v těchto dnech skoro až přeplněny,“ varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že takřka stejný případ ve stejném skiareálu během dvou následujících dnů je neobvyklý a jen ukazuje, jak lyžaři dodržují zásady bezpečnosti a jak jsou pozorní k okolí během rychlé jízdy.

 

 

zdroj : tzhsčr