4. nejchladnější leden ve Vimperku za 40 let

Po letech, kdy zimní období byly výrazně teplotně nad průměrem, přišel leden 2017, který výrazně vybočil z řady těchto teplých zim. Vimperk zasáhly až -20° mrazy a napadlo 30cm sněhu. Studené období trvalo několik týdnu bez oblev.

 

Lyžaři a děti si užívali pravých zimních radovánek přímo ve městě a jeho těsném okolí. Z areálu Vodník byly protažené stopy až na Šindlov a turisté se tak mohli na běžkách vracet z oblasti horní Šumavy přímo až do Vimperka.

 

Díky téměř 40 letému měření Tondy Vojvodíka ve Vimperku můžeme srovnávat, jak si letošní leden vedl v porovnání s předchozimi ledny. Nejlépe se pro srovnávání hodí použít průměrnou měsíční teplotu. Leden 2017 na stanici v zástavbě ve výšce 658 m n.m. měl průměrnou teplotu -6,3°. Z archivu měření je vidět, že tak těsně porazil leden 1996, ale byl v průměru lehce teplejší než leden 2006. Ještě výrazněji studenější byly ledny 1987 a 1985.

 

Leden 2017 se tak stal ve 40 leté historii měření 4. nejstudenějším lednem. Počasí nám připomnělo, že i v letitém postupném teplotním oteplováním může příjit také solidní zimní měsíc.

 

 

(av, ir)