Počet uchazečů o zaměstnání

Počet uchazečů o zaměstnání se v kraji meziměsíčně zvýšil 7,6 %

 

     Podle statistických údajů Ministerstva práce a sociálních věcí ČR se v lednu 2017 v Jihočeském kraji meziměsíčně zvýšila nezaměstnanost, podíl nezaměstnaných osob i počet volných pracovních míst.

 

     K 31. lednu 2017 bylo na jihočeských úřadech práce evidováno 20 861 uchazečů o zaměstnání, podíl nezaměstnaných osob dosáhl hodnoty 4,61 %.

 

Tab. 1 Neumístění uchazeči o zaměstnání, volná pracovní místa a podíl nezaměstnaných osob v Jihočeském kraji a jeho okresech k 31. 1. 2017

 

tabulka

 

 

     Ke konci ledna 2017 bylo v Jihočeském kraji registrováno 20 861 uchazečů o zaměstnání. Oproti stejnému období minulého roku se počet nezaměstnaných snížil o 15,6 %. Počty uchazečů o zaměstnání se snížily ve všech okresech kraje. Relativně největší snížení zaznamenal okres České Budějovice, ve kterém se počty uchazečů o zaměstnání meziročně snížily o 19,8 %, což bylo o 1 202 nezaměstnaných méně.

 

     Dosažitelní uchazeči, tedy ti, kteří jsou schopni do pracovního poměru nastoupit bezprostředně, tvořili z celkového počtu nezaměstnaných 92,3 %.

 

     Ze statistických údajů MPSV vyplývá, že se v lednu v Jihočeském kraji nově zaregistrovalo 4,7 tisíc osob a 3,2 tisícům byla evidence ukončena, popřípadě z ní byli vyřazeni. Nové zaměstnání našlo více než 2,1 tisíce uchazečů, přičemž 499 osob získalo nové zaměstnání díky úřadům práce. Téměř 43 % uchazečů o zaměstnání mělo nárok na čerpání podpory v nezaměstnanosti.

 

     Mezi nezaměstnanými v kraji převažovali muži. Na celkovém počtu se podíleli 53,4 %, tj. meziměsíční zvýšení o 6,7 procentního bodu. Výrazné zvýšení počtu nezaměstnaných mužů zapříčinil charakter sezónních prací příznačný pro zimní měsíce, kdy se nezaměstnanost mužů na rozdíl od letních a podzimních měsíců zvyšuje. V rámci meziokresního srovnání převažovali nezaměstnaní muži ve všech okresech. V okrese Prachatice byl zaznamenán nejvyšší podíl nezaměstnaných mužů – 60,7 %. Z celkového počtu nezaměstnaných představovali absolventi škol a mladiství 4,1 % a lidé se zdravotním postižením 15,8 %. V porovnání se stavem na konci měsíce ledna minulého roku se snížily počty nezaměstnaných absolventů a mladistvých o 21,0 %. 

 

mapa

 

     K 31. 1. 2017 nabízely jihočeské úřady práce celkem 9 745 volných pracovních míst. V porovnání s minulým měsícem se v kraji jejich počet zvýšil o 3,0 %. Meziročně pak bylo zaznamenáno zvýšení o 34,5 %.

Meziroční snížení počtu uchazečů o zaměstnání a zvýšení počtu volných pracovních míst zapříčinilo, že se počet uchazečů na 1 volné pracovní místo meziročně snížil. Na jedno volné pracovní místo připadalo k 31. 1. 2017 v Jihočeském kraji 2,1 uchazečů (4.nejnižší počet mezi kraji) – to je v porovnání s předchozím měsícem mírný nárůst; v porovnání s minulým rokem je však snížení výrazné (k 31. 1. 2016 – 3,4 uchazečů o zaměstnání).snížení bylo zaznamenáno i u osob se zdravotním postižením (o 5,7 %).

 

Více informací: zde

 

Zdroj: ČSÚ

 

{jcomments off}