Většina zastupitelů se zdržela

PROČ SE VĚTŠINA ZASTUPITELŮ ZDRŽELA PŘI SCHVALOVÁNÍ ROZPOČTOVÝCH OPATŘENÍ

 

Starostka Martanová opakovaně předložila ke schválení převod nevyčerpaných výdajů z roku 2016 do rozpočtu roku 2017 v celkové výši 19 504 296 Kč.

 

Tato rozpočtová opatření se skládají ze 41 položek. Přestože k tomuto paní starostka svolala pracovní poradu, na které neposkytla zastupitelům žádné písemné materiály, a přestože tato rozpočtová opatření byla probírána již na minulém zastupitelstvu, nemohli jsme jinak než se zdržet při schvalování těchto opatření, a to z těchto důvodů:

 

     1. Opakovaně jsme požadovali vysvětlení účelu jednotlivých rozpočtových opatření. Požadovali jsme vyúčtování za rok 2016, co je potřeba doplatit v roce 2017 a především zdůvodnění, proč jednotlivé akce či projekty nebyly dokončeny v roce 2016.

 

     2. Při projednávání těchto rozpočtových opatření v měsíci lednu na jednání ZM jsme pokládali otázky, zda jednotlivé částky jsou správné. Podklady pro jednání ke kontrole správnosti jednotlivých částek jsme pro jednání neobdrželi.

 

Několik příkladných důvodů vedoucích k opatrnosti a zdržení se při hlasování k jednotlivým položkám v navrhovaných rozpočtových opatřeních.

 

Rozpočtové opatření ve výši 1 682 000 Kč – účel novostavba hřiště, osada Lipka, realizace. V minulém roce 2016 bylo koalicí velmi naléháno na tuto akci. Zcela logicky jsme se ptali, proč akce není zrealizována, dokončena či dokonce zahájena. Odpovědi se nám nedostávalo. Až na nynějším jednání ZM bylo prozrazeno, že byla vybrána firma, která není schopna zakázku zrealizovat podle smlouvy. Ale sankce uplatňovány prý nebudou a bude vybírána firma nová. Toto není pro nás uspokojivé.

 

Jiný příklad – okružní křižovatka Lidl a Penny. V rozpočtových opatřeních lze nalézt částky až do celkové výše 5 mil. Kč. Toto nekoresponduje s prohlášením paní starostky v médiích na konci minulého roku, jak je již kruhová křižovatka hotova. Její mediální prohlášení budila dojem, že zbývá dodělat pouze povrchy vozovek tak, aby se přes zimu neponičila. Ve smlouvě o dílo bylo jasně stanoveno, a firma, která smlouvu podepsala se zavázala, že termínem dokončení je 1. týden v lednu 2017. Nyní však rada města v čele s paní starostkou přijala usnesení, které subdodavateli umožňuje uzavřít Nádražní ulici na období 13. 3. – 2. 6. 2017. Toto opět není uspokojivé. Jde o to, proč se prodlužuje tento termín a proč se umožňuje firmám takto dlouho plnit své dílo. A jde především o občany a podnikatele v této ulici bydlící a podnikající. Smlouvy se mají dodržovat a vedení města je zodpovědné za to, aby tomu tak bylo.

 

Další příklad – v rozpočtových opatřeních je přesun peněz na více jak 14 projektových dokumentacích. Je logické, že se jako opoziční politici ptáme, proč tyto práce nejsou hotové v roce 2016. A také, co vlastně tyto projekty obsahují. Vždyť třeba projekt rekonstrukce ulice Čelakovského nebo rekonstrukce ulice Mírová nebyl nám, zastupitelům, vůbec představen. To se snad očekává, že pouze zvedneme ruku pro převod peněz a nebudeme se zajímat o účel?

 

Rozpočtová položka – chodníky a parkoviště, běžná údržba ve výši 173 000 Kč za nevyfakturované práce. Při schvalování rozpočtu pro rok 2017, který jsme mimochodem schválili naprostou většinou 15 hlasů, jsme byli dohodnuti, že nevyčerpané výdaje z roku 2016 budou především použity právě na údržbu a opravu chodníků a silnic. To je to, co naši občané potřebují. Dokonce na naši výzvu jednotliví radní slíbili na jednání ZM, že tomu tak bude. Ale není. Trváme na tom, aby sliby byly plněny a rozpočtová opatření obsahovala to, co bylo dohodnuto ve prospěch občanů, kteří se musí po těchto chodnících pohybovat.

 

Mohl bych uvést ještě více příkladů, ale nakonec pro ilustraci připomenu jeden z nejkřiklavějších:

 

Na webových stránkách města Vimperk starostka města všem občanům jasně slíbila dokončení rekonstrukce ulice Pivovarská do podzimu roku 2016. V rozpočtových opatřeních je však položka ve výši 605 000 Kč. Dílo není dokončeno a předáno. No je jasné, že opět požadujeme vysvětlení a nemůžeme jen tak odhlasovat převod těchto peněz. Vždyť kdo ulicí Pivovarskou k nemocnici projíždí nebo prochází, vidí, že nejsou dokončeny ploty, že silnice je hrbolatá, a že hlavně se na uvedené stavbě nepracuje. Toto je odpovědnost vedení města. A pokud požaduje převod těchto peněz, musí také podat vysvětlení k jednotlivým položkám.

 

Ještě k bodu 2.:

 

Od lednového jednání ZM jsme při kontrole předložených položek zjistili, že opravdu jednotlivé částky nejsou správně. Například nebyla správně položka ZTV Hrabice, a to dokonce o částku 1 350 000 Kč. I toto je důvod, proč tak bedlivě dbáme na vysvětlení a zdůvodnění.

 

Přestože již v lednu koaliční zastupitelé dávali plamenná vyjádření, jak brzdíme jednotlivé akce, rozvoj Vimperka a podobné, za celé období od lednového ZM do jednání 27. 2. 2017 se nikdo z vedení radnice nepokusil svolat schůzi k této problematice, poskytnout vysvětlení či jinak reagovat právě ve prospěch města.

 

Vyzvali jsme paní starostku k činnosti tak, aby vše řádně vysvětlila a zdůvodnila. Očekáváme v nejbližší době svolání pracovní schůze a několikrát jsme navrhli i případné svolání mimořádného jednání ZM. To proto, abychom skutečně nebrzdili jednotlivé projekty. Ale podotýkáme, že chceme řádné vysvětlení, dodržování termínů, uplatňování sankcí a plnění smluv.

 

Při schvalování návrhu rozpočtových opatření se zdržela většina zastupitelů města. Jmenovitě: Pavel Dvořák, Iveta Preslová, Zdeněk Kutil, Petr Bednarčík, Karel Střeleček, Jan Koller, Šárka Janásková, Tomáš Koška, Lukáš Sýs.

 

Zdeněk Kutil

zastupitel města Vimperk 

 

{jcomments off}