Přednášky o dárcovství

Přednášky o dárcovství krve a kostní dřeně připravil prachatický Červený kříž

 

„Od 13. února až do 26. května probíhá již pátý ročník akce Studentské krvebraní. Na transfuzním oddělení v Českých Budějovicích bude k dispozici anketa, kterou si mohou prvodárci vyplnit a zapojit se slosování o hodnotné ceny.“

 

To je však pouze začátek přednáškového cyklu, který proběhl na prachatických středních školách. Přednášky ve třetích a čtvrtých ročnících prachatických středních škol a na Vyšší odborné škole sociální přednášky se věnovaly významu dárcovství krve a krvetvorných buněk, ředitelka prachatického Červeného kříže uvedla také systém darování krve včetně možnosti svozových autobusů. Členka ČČK Jaroslava Vondrková přiblížila pohled na onkologické onemocnění z pohledu rodiče, MUDr. Jana Vondráková se během přednášek věnovala problematice samotného odběru a transplantace krvetvorných buněk.

 

Všichni studenti také dostali možnost uvést své telefonní číslo, abychom jim připomněli termín nejbližšího svozu dárců krve – z Prachatic vyjedeme v úterý 4.4. v 7 hodin z Malého náměstí, z Volar 8.4. v 7 hodin z autobusového nádraží a ze Lhenic a Netolic 16.5. taktéž v 7 hodin.

 

Za Český červený kříž děkuji přednášejícím za jejich čas a ředitelům, zástupkyním a pedagogům SPgŠ a VOŠS Prachatice a Gymnázia Prachatice za výbornou spolupráci.

 

Bezpříspěvkové dárcovství krve na Prachaticku podporují Jihočeský kraj, Město Prachatice, Vimperk, Netolice a Lhenice.

 

Zuzana Pelikánová

 

 {gallery}vimperk/2017/03_brezen/krevbrabi{/gallery} 

 

{jcomments off}