Miniatury: Krucifixy

Krucifixy

 


Krucifixy     V Kašperských Horách žije stařičká doktorka Staňková. Zná dobře sílu pramenů. Nejvíce si váží toho u Vogelsangu. Její manžel sbírá kravské zvonce. Před časem ho navštívila fotografka Ivana Řandová.

     „Tenhle největší nosil na krku nejhorší útěkář,“ ukázal jí starý muž zvon jak z vížky kaple. Ivanu zaujal krucifix. Ježíš měl useknutou jednu ruku.
     „Šel jsem kolem chalupy,“ vysvětlil jí pan Staněk. „Slyším rány. Jdu se podívat do kůlny a tam chlap štípe dříví a zrovna má na špalku tenhle krucifix. Chytil jsem ho za ruku. To nemůžeš! Dej mi ho.“

     Jiný zážitek s krucifixem měl podivín a všeuměl Antonín Majer z Volyně. Zajímá ho elektro, vyrábí si doma blesky a optické přístroje. Zkonstruoval i jakousi trubičku s čidlem, kterou prostrčil do hrobky, aby mohl vyfotit její skryté tajemství. Jednou se mu leknutím málem zastavilo srdce. Na víku rakve ležel rozpažený chlap. Teprve po chvíli mu došlo, že je to Ježíšovo tělo, které spadlo z kříže a zůstalo takhle ležet.

 

***

 

     Zvykli jsme si na ten všudypřítomný křesťanský symbol. Ukřižovaný Ježíš. Chlap přibitý na dřevo. Skoro nikoho už neděsí. Kolik jich je na hřbitově! Přiletí holub, sedne si nad hlavu Krista, znehybní a já jen hádám: Je skutečný? Nebo porcelánový, takový, jaký zdobí hroby dětí? Ale děti raději pozorují živé holuby. Jak vnímají smrt?
     Kdysi jsem se zastavil s Barunkou v předsíňce vimperského kostela. Nesl jsem ji v náruči. Hned vlevo pod kruchtou se v přítmí ukrývá pieta. Panna Maria drží v náruči mrtvého Krista. Barunka na sochu ukázala a řekla: „Hají.“

 

Foto a text: Roman Szpuk

 

 


 

 

MINIATURY Romana Szpuka :

 

1. Uplakaný čert

2. Hrušky 

3. Vánoční vzpomínka

4. Co všechno ten nástroj dovede

5. Nešahej na ten sníh

6. Otto Hrdina

7. V údolí Losenice 

 8. Pavoučice sněžná

9. Šla Kačenka podle vody

10. Vzpomínka na Krýmuse

11. Mrazivá noc na Perle pod Jezerní slati

12. Letící oblaka

13. Pan Kodýdek

14. Cesta pulsu

15. Život a smrt

16. Deštníky

17. Poklady

 

{jcomments on}