Miniatury: Ovečky

Ovečky

 

     Odpočívám na lavičce na Pláních. Svítá a nad Boubínem se objevují několikavrstevné čočkovité mraky. Vyndávám foťák a postupuju po louce Ovečkysměrem k Přílbě tak, aby mi ze záběru zmizely dotěrné dráty elektrického vedení. V šeru málem narazím do pletiva. A hned vedle mě to zadupe. Dvě ovečky se polekaly a rozběhly se podél plotu. Stojím nehybně, zaostřuju záběr, ovečky moje počínání uklidní a přicházejí až ke mně. Zvědavě se na mě dívají.

 

     „Nesmíte být tak důvěřivé,“ napomínám je. „Co kdybych byl vlk?“

     Ale ovečky vědí, že jim nic neudělám, nechají se dokonce pohladit, i když se zdá, že by rády zkusily, zda moje dlaň není k jídlu. Listopadový trávník už tak výživný není. A jak se tak na sebe koukáme, pocítím touhu se k ovečkám přitulit. Jaké by to bylo spát u nich, přitisknout se k jejich vlně, vychutnávat pod širou oblohou ovčí teplo! Jak bych oddaloval ráno, to svítání dotěrné stejně jako elektrické dráty, co se mi cpou do záběru. Co mě na těch ovečkách tak přitahuje? Možnost vzájemně sdílet naše životy? Láká mě jejich němé pochopení, které vylučuje neporozumění z přemíry slov? Mám pocit, že kdybych u nich schoulil hlavu a ony by mě přijaly, neodběhly by, ale položily by se ke mně, mohl bych se modlit s naprostou lehkostí a oproštěností.

 

     V tu chvíli slyším verše pátera Jiřího Jana Víchy: Modlím se steskem hnízd, v něž nelétají ptáci, / modlím se střechami nad propadlými stropy, / modlím se v šílencích, když se jim paměť vrací / na chvilku prožitou od ráje do potopy.  

 

Kresba a text: Roman Szpuk 

 

 


 

 

 

MINIATURY Romana Szpuka :

 

1. Uplakaný čert

2. Hrušky 

3. Vánoční vzpomínka

4. Co všechno ten nástroj dovede

5. Nešahej na ten sníh

6. Otto Hrdina

7. V údolí Losenice 

8. Pavoučice sněžná

9. Šla Kačenka podle vody

10. Vzpomínka na Krýmuse

11. Mrazivá noc na Perle pod Jezerní slati

12. Letící oblaka

13. Pan Kodýdek

14. Cesta pulsu

15. Život a smrt

16. Deštníky

17. Poklady

18. Krucifixy

19. Velikonoční vejce

20. Koza v kapli

21. Kolečka vypálené trávy 

22. Boubínská noc

 

{jcomments on}