straka

Reakce Milana Straky na Libora Kudláče

Reakce na názor Libora Kudláče

 

     Pod úroveň pana Kudláče je zjevně více věcí, než jen hodnotit a věcně reagovat na můj článek. Pod jeho úroveň je i přečíst si zákon o rozpočtovém určení daní. Jinak by totiž věděl, že je úplně jedno, kde odvádím daně. Některé z nich jsou celé příjmem státu, některé, mezi které patří i daně z příjmů fyzických i právnických osob, jsou tzv. sdílené a jsou rozdělovány /popřípadě jejich část nepřipadající státu/ mezi všechny obce a kraje v ČR, tedy i do Vimperku. Z hlediska příjmů Vimperku je tedy úplně jedno, kde daně odvádím. Výjimkou je daň z nemovitostí, která je za Cihelnu celá příjmem Vimperku. Není malá, je z ní např. možné uhradit měsíční plat kvalifikovaného zaměstnance radnice včetně všech odvodů.

      Pokud snad měl na mysli, že v Praze jsou daňové kontroly méně časté, tak mu mohu sdělit, že naše firmy byly podrobeny a prošly kontrolami na DPH i daň z příjmů. Jako fyzická osoba náklady uplatňuji paušální procentní sazbou. Při tom není mezi Prahou a Vimperkem žádný rozdíl a na Vimperk připadá v obou případech stejně peněz….

     Trvalé bydliště jsem změnil z osobních důvodů. Nebylo to hned a udělal jsem to přesto, že jsem věděl, že je jen otázkou času, kdy tím někdo bude chtít proti mně argumentovat. Na moje aktivity to nemá žádný vliv. Posledních zhruba 10 let se neangažuji nikde jinde než ve Vimperku. Pravidelně se účastním a vystupuji na zasedáních zastupitelstva. Mám tam lepší docházku než mnohý zastupitel. Pracuji ve dvou výborech. Každý si může ověřit, že i v nich patřím k nejaktivnějším členům. S cestovatelstvím to může mít společné jen to, že při tom ročně najezdím tisíce kilometrů, a to zcela nezávisle na tom, kde právě mám hlášeno trvalé bydliště.

     Vyjadřuji se k dění ve Vimperku. Svá tvrzení mám vždy doložena, tedy i ta z mého předešlého článku. Je věcí ale i vizitkou každého, s kým se přátelí.

 

     Neznalost zákonů a některých faktů a ignorance zjevných skutečností některým lidem nebrání přijímat rozhodnutí a vynášet příkré soudy. Jak úspěšné to může být při společném zajišťování prosperity Vimperku, toť otázka.    

 

 

Ing. Milan Straka {jcomments off}