Červená tečka ve městě

Červená tečka.

 

     Možná jste si při procházce městem všimli, že na některých stromech se ve spodní části kmene objevila červená tečka. Možná jste se podívali na vedlejší strom a tam byla tečka modrá, bílá nebo žlutá. Co to znamená? Mohu Vás uklidnit – nejedná se o žádnou novou hru ani si nikdo z nudy nečmárá po stromech. To jen já. Pokusím se Vám vysvětlit, co tečky znamenají.

 

 

pohled do korun stromu

     V roce 2010 nechal odbor životního prostředí zpracovat inventarizaci a hodnocení stromů ve městě. Zaevidováno bylo téměř 900 stromů uvnitř města. Důvodem zpracování tohoto dokumentu byla snaha dostat stromy tzv. pod kontrolu a zajistit jejich pravidelnou a evidovanou kontrolu a údržbu, a to jednak z důvodu péče o strom, ale také z důvodu bezpečnosti. Každý strom byl změřen, byl popsán jeho zdravotní stav, vitalita, provozní bezpečnost a řada dalších parametrů. Zároveň byla pořízena fotografie a tyto informace byly převedeny formou pasportu do městského mapového informačního systému.

 

     Součástí inventarizace bylo i sestavení plánu péče o tyto stromy. U každého stromu byl navržen způsob ošetření a také tzv. naléhavost – jednoduše řečeno co a kdy se má s daným stromem udělat. Předpokladem plánu je, že ke každému stromu se vracíme vždy po 5 až 6 letech. Z uvedeného vyplývá, že se k některým stromům dostáváme již podruhé a tak na stromech můžete nalézt dvě různě barevné tečky. Tento systém má i další velkou výhodu – pomocí informačního systému si zjistíme, které stromy jsou určeny v letošním roce k ošetření a na základě toho připravíme výběrové řízení a vybereme firmu na jejich ošetření. Nutným podkladem pro výběrové řízení je i označení stromů určených k ošetření v terénu. A tak letos najdete červené tečky na 98 stromech. 

 

Zdroj: Vimperk.cz

{jcomments off}