beraneknovejsi

Karel Beránek: ”Smart-City”

MŮJ NÁZOR.

 

     S velikým podivením jsem četl v týdeníku 5 plus 2, kde přišel pan starosta s nápadem konceptu ,,Smart-City. Jedná se o vysokorychlostní internet, který má umožnit občanům města vyřizovat úřední věci elektronicky z pohodlí domova. Jistě dobrý nápad, ale má to několik ale.

 beraneknovejsi

   S nápadem nebyli seznámeni všichni zastupitelé, jen ti na správné straně barikády. Druhá věc – začíná se jednat s několika firmami o aplikaci.To už máme ve Vimperku ,,samoděržaví,,? Absolutní moc rozhodovat a vládnout? Třetí problém – kde na tuto akci vzít prostředky? Nebude to rozhodně laciná záležitost. Jak sám pan starosta uvedl v 5 plus 2, celý projekt bude stát několik desítek milionů korun.

     V příštím roce se počítá se zastřešením bazénu, zahájením opravy ulice 1.Máje, žádná finanční legrace. Pro vaši informaci, původní rozpočet na bazén byl 85 milionů, pak stoupl na 100 milionů a teď se předpokládá úvěr na 120 milionů. Má to tedy znamenat, že se vezme úvěr a v něm se schová i vysokorychlostní internet? Odpovědi se asi nedočkáme, výbornou fabulací a schopnosti výřečnosti bude vše vysvětlováno tak, že se v tom nevyznáte. Pokud mne paměť neklame, staré vedení města před každou větší investicí svolalo pracovní zastupitelstvo, potom teprve poslalo informaci do tisku. Doba se změnila, je potřeba dokazovat, jak pilně pracuje nové vedení. V roce 2010 se také honem investovalo a stavělo, pak ale přišla hubená léta a peníze nezbyly na nic. Bude se opakovat stejný scénář? Silnice v Sudslavicích a v Bořanovicích jsou zářným příkladem,kam ,,hurá,, akce vedou.

     Považuji proto článek v 5 plus 2 jen za výstřel do pléna. Srovnávat finanční možnosti Písku a Vimperka je hodně velké dobrodružství. Zadlužovat město do budoucnosti se má dělat s velkým uvážením. Nebo už dneska někdo ví, co se stane za dva, tři roky a na co budou peníze nutně potřeba a nebudou k dispozici? Já tedy ne.  

 

Karel Beránek 

 

{jcomments off}