Komunitní mapa a má nevěrohodnost

Komunitní mapy a moje nevěrohodnost

 

Tak jsem dostala od Petra Samka po veřejné výzvě i veřejné označení, jaká že jsem. Petr mě a Vimpersko vyzval, abychom publikovali komunitní mapu, o které byl úvodní článek Malých novin Vimperska.

Na tuto výzvu jsem mu odpověděla soukromým mailem (viz níže), že nebudu mít tři týdny prostor a čas se tématu věnovat. Petr sám mi na něj neodpověděl.

Dlouhodobě spolupracuji s dalším člověkem z předsednictva spolku Vimperk žije! a i ten zná poměrně přesně můj časový plán. Byla jsem mimo ČR a mimo Vimperk. Od poloviny října tedy dva ze tří lidí, co Vimperk žije! vedou, dobře věděli, že následující tři týdny k žádné debatě dojít nemůže. Přesto dva týdny po své výzvě považovali za nutné prohlásit, že na tuto výzvu nereaguji.

Dalším problémem údajně je, že jsem dosud nepublikovala komunitní mapu, o které článek byl. Mapa existuje a tady je důvod, proč jsme ji ještě nezveřejnili, a ještě nějakou dobu ani nezveřejníme.

Ohledně komunitního plánování a tvorby komunitních map, by skutečně bylo dobré uspořádat veřejné setkání. Komunitní mapa je zákresem zdrojů, institucí, organizací, klíčových hráčů a vztahů mezi nimi v jedné specifické komunitě, v našem případě ve Vimperku. Nakreslit si ji může v podstatě každý. Ideální tedy bude, když si komunitní mapu sestaví více lidí nebo skupin.

Když komunitní mapu zveřejníme, mohou být další komunitní mapy, které na tomto setkání vzniknou, reakcí na tu naši.

Naopak je ale potřebné, aby byly různorodé podle toho, kdo je tvoří. Komunitní mapy mají sloužit jako podklad pro plánování ve městě a zároveň jsou dobrým podnětem pro další možnosti zapojování veřejnosti do dění v něm. Jsme v kontaktu s odborníky, kteří tyto postupy dlouhodobě používají a chceme, aby některý z nich přijel a princip komunitního plánování vysvětlil a tvorbu map vedl.

Kdyby Petr Samek počkal ty tři týdny, kdy dobře věděl, že se tématu nemohu věnovat, všechno toto by se dozvěděl. A nemuseli bychom spolu mluvit přes média.

Způsob komunikace, jaký zvolil, podle mě vypovídá mnohem více o něm než o mě. O vhodné a slušné veřejné debatě skutečně máme rozdílné představy.

Až bude dohodnutý termín, tak vás všechny na setkání k tvorbě komunitních map pozveme.

 

Věra Vávra

 

ver1

vera2