Záchrana seniora zraněného při lesní práci

Dvaasedmdesátiletý muž, který 17. listopadu s kamarádem likvidoval polomy pod cestou na Čertovo jezero, utrpěl vážné zranění, když ho zavalila kláda.

 

Nehoda se stala krátce před půl jedenáctou a kamarád ihned požádal Horskou službu o pomoc. „Muž byl asi sto padesát metrů pod červenou turistickou stezkou. Po příjezdu jsme proto vzali potřebné zdravotnické vybavení a dorazili k němu pěšky poměrně složitým terénem. Po příchodu jsme zjistili, že utrpěl otevřenou zlomeninu dolní končetiny,“ uvedl Ladislav Vybíral, zasahující člen Horské služby Šumava.

 

Záchranáři stav zraněného konzultovali s dispečinkem linky 155 Plzeňského kraje. „Muži jsme poté poskytli základní ošetření a zafixovali mu nohu vakuovou dlahou. Pak jsme s pomocí lesních pracovníků a náhodných turistů pána na nosítkách šetrně přenesli k našemu terénnímu vozu,“ popsal akci Ladislav Vybíral. Členové HS pak seniora převezli k domu Horské služby na Špičáku, kam shodou okolností dorazil i lékař Letecké záchranné služby.

„Mezi tím tam dojela sanitka Rychlé zdravotnické pomoci a mířil k nám i vrtulník LZS Armády ČR z Plzně-Líní. Kvůli nevlídnému počasí však nemohl přeletět Špičácké sedlo, takže jsme doprovodili sanitku na místo přistání asi kilometr od domu HS,“ doplnil Ladislav Vybíral. Počasí se ale zhoršilo, takže zraněného nakonec zdravotníci transportovali sanitním vozem a posádka vrtulníku ještě kolem půl jedné po poledni čekala na zlepšení povětrnostních podmínek pro bezproblémový odlet.

 

„Upozorňuji turisty a cyklisty, že po nedávné vichřici jsou okolní lesy a zčásti i cesty ne zcela průchodné. Lesní správa se snaží maximálně zajistit bezpečnost návštěvníků hor, ale polomy jsou rozsáhlé a všichni si musí dávat pozor na možná ohrožení,“ varoval náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Doporučil, aby se zájemci o túry raději zatím do postižených oblastí nevydávali.

 

 

-tzhsčr-