Prachatická Fontána zazpívala v kostele

Další z letošních podzimních dnů si prožil svůj soumrak a přivítal se s přicházející nocí.

 

img 1205     V 19 hodin se skrze klenbu kostela Sv. Jana Nepomuckého v Hluboké nad Vltavou s hvězdami schovanými za mraky přivítala také prachatická Fontána. Tři desítky děvčat pěveckého sboru rozestoupených v prostoru chrámu do čtyř světových stran zahájilo svůj koncert kánonem Gloria. Postupné přidávání se jednotlivých hlasových sekcí mělo dramatický účinek. Piano postupně sílilo v mocné forte a zvuk se linul z jednoho rohu do druhého. Posluchač byl tak přímo ve středu dění. Do tmy pak zazněl krátký text jako úvod k písni Buď pozdraveno, světlo. V závěru skladby se děvčata přesunula před oltář. Za zpěvu bylo ze světýlek vytvořeno v houslovém klíči písmeno „F“. Poté se v kostele pomalu rozsvítilo.

     Následující program byl rozdělen do tří částí. V první sérii se představil sbor s pěti skladbami v různých jazycích. Nechyběla mezi nimi ani latina a angličtina. Posluchač si však mohl vychutnat i tradiční africký tradicionál. Střední část programu byla zahájena i ukončena čtením úryvků z knihy Šumava domovem v podání Marcely Haspeklové. Hudebně se pak představily v sólových skladbách sbormistryně Petra Sovová s klavírním doprovodem Anny Malechové a Martina Pivoňková s písněmi Žalm 8 a Modlitba. O poslední část programu se opět postaral celý pěvecký sbor. Zazněla např. skladba Ave crux v úpravě Mikoláše Troupa nebo Andělé moji od Jaromíra Nohavici v úpravě P. Sovové. Atmosféra koncertu i výkon všech protagonistů byl úžasný, o čemž svědčil závěrečný potlesk obecenstva vstoje.

     Myslím, že můžeme a máme být na co pyšní. Poděkování patří všem účinkujícím a především pak Otci Tomasi van Zavrelovi, který Fontáně koncert v hlubockém kostele umožnil. Koncertu byl přítomen také starosta Hluboké nad Vltavou, pan senátor Tomáš Jirsa. I jemu tedy patří touto cestou dík.

 

 {gallery}vimperk/2017/11_listopad/hluboka_koncert{/gallery}

 

MaH  

Foto: B. Kubálek 

 

{jcomments off}