zadov2

Dvě pódiová umístění na kontinentálním poháru

Dvě pódiová umístění na kontinentálním poháru pro juniory z

Fischer Ski klubu Šumava Vimperk.

 

 

     Jedny z nejlepších výsledků dosavadní kariéry předvedli tento víkend studenti sportovního gymnázia ve Vimperku a závodníci místního Fischer Ski klubu Šumava Tomáš Kalivoda a Jiří Mánek. Čtvrtý díl letošního kontinentálního poháru v běhu na lyžích – OPA cup – zavítal uplynulý víkend na „ téměř “ domácí tratě Arbersee na úpatí Velkého Javoru do krásného, nově rekonstruovaného areálu sloužícímu jak biatlonu, tak běhu na lyžích.

 

     Náročný, třídenní program, začal pátečním klasickým sprintem, což je parádní disciplína Jirky Mánka. Ten po poněkud těsném postupu z kvalifikace (27.místo z 30 postupujících) postupně procházel přes čtvrtfinále i semifinále až do šestičlenného finále na 1,8km. Zde však Jirka již na své soupeře nestačil a dojel šestý, i tak je to skvělý úspěch a Jirkovi moc gratulujeme. Pátečních sprintů se z vimperského klubu zúčastnili ještě Tomáš Kalivoda (37.m.) a Josef Tischler (51.m.), v kategorii juniorek pak Adéla Nováková, která také dokázala postoupit z kvalifikace a obsadila celkové 23.místo. Umístění českých dalších reprezentantů: O. Černý 11.m, V.Kozlovský 35.m., A.Matouš 38.m., T Beranová 5.m., Z. Holíková 11.m., H.Trojanová 30.m. a K. Tůmová 42.místo.

 

     V sobotu byly pro závodníky připraveny intervalové starty klasickou technikou, junioři jeli 10km, juniorky 5km. Tým z Vimperka se rozrostl o mladší dorostence Jana Sásku a Šimona Pavláska, kteří vyrazili na zkušenou ke svým prvním mezinárodním závodům a to hned do kategorie juniorů. V klasice jsme se však do první dvacítky neprobojovali, nicméně vynikající závody na úrovni svých limitů zajeli zejména Josef Tischler (46.místo) a Adéla Nováková (25.místo), Tomáš Kalivoda skončil trochu zklamán na 29.místě, Jirka Mánek 39., Šimon Pavlásek 57. a Jan Sáska 62.

 

     Tomášův závod však přišel v neděli, kdy byla na programu patnáctikilometrová trať volně s hromadným startem. Od začátku závodu se držel ve zhruba 25 členné první skupině, společně s reprezentačním kolegou Láďou Kozlovským z Jeseníku. V závěru závodu se výborně propracoval až ke konečnému šestému místu jen 8 vteřin za vítězným Mancinim z Francie a pouhé čtyři vteřinky od medailových pozic. Láďa v závěru trochu ztratil, přesto dojel na výborném 13.místě. Tomáš tak předvedl jeden ze svých nejlepších závodů v kariéře a po loňském sedmém místu ve finále OPA cupu v Seefeldu je toto jeho nejlepší umístění v tomto seriálu. Kompletní výsledky OPA cupu na: https://data.fis-ski.com/cross-country/results.html

 

     Závodní sezóna pokračuje závody ČP v Jablonci nad Nisou, poté nás první březnový víkend čekají další závody OPA cupu v italském Cogna – tam vyrazí kromě Jirky a Tomáše (juniorská reprezentace) také Adéla Nováková a Ondra Mánek v rámci výběru ČR v kategorii dorostu.

 

Jakub Mondl a Zbyněk Pavlásek, trenéři SG Vimperk