Martina Bělíková: Kde bydlíme

Kde bydlíme

 

Představujeme osady a vesnice patřící k Vimperku – díl první

 

     Pokud se vydáte z Vimperku na jihozápad, tak zhruba po 2 km přijdete do martina belikovavesničky, o které se moc nepíše, ačkoliv katastrální území této obce zabírá 7,49 km2. První písemná zmínka o jejím vzniku pochází z roku 1359. Tehdy šlo primárně o zemědělskou usedlost.

 

     Johann Steinbrener (1835 – 1909), vlivný vimperský tiskař a nakladatel, zde získal v 80. letech 19. st. dva zanedbané statky. V jednom založil sirotčinec a v druhém hospodařil podle tehdejších nejmodernějších ekonomických metod. Měl dokonce zřídit větrnou elektrárnu (15 m vysoký stožár s větrníkem), která statek zásobovala stejnosměrným elektrickým proudem.

 

     V období, kdy byly Čechy součástí rakousko – uherské monarchie i po založení samostatného československého státu, byla tato osada součástí stejnojmenné správní jednotky, která zahrnovala také další tři osady. Dnes spadají všechny pod město Vimperk.

 

     Na začátku 20. Století byla vesnice osídlena převážně německými obyvateli. Podle sčítání lidu z roku 1910 zde žilo 353 obyvatel, z nichž bylo 333 Němců a 20 Čechů. V obci bylo tehdy 45 domů. Po konci druhé světové války byla převážná většina obyvatel německého původu odsunuta. V roce 2011 měla osada 146 obyvatel v 56 domech. V dnešních dnech tu naleznete 60 domů, ve kterých žije něco přes 90 obyvatel.

 

     Můžete zde nalézt spoustu zajímavostí, které dokážou obohatit nejen společenský, ale i duchovní život místních obyvatel a návštěvníků. Přímo na návsi je postavena kaple, která je zasvěcena Panně Marii. Vždy první úterý v měsíci se zde v 15:15 hodin sejdou věřící k pravidelným bohoslužbám. 

 

     Jen pár kroků od kaple naleznete hasičskou zbrojnici. Poskytuje přístřešek Barče, která vypadá, na svůj věk, skvěle. Samozřejmě, řeč je o zachovalé LIAZce, kterou uvedl do provozu Sbor dobrovolných hasičů. Ti společně s dalšími dobrovolníky pořádají tradiční Masopust, Dětský den, Mikulášskou nadílku, Rozsvícení vánočního stromku a další akce, které svádějí lidi dohromady. 

 

     V roce 2005 zde vznikla naučná stezka a procházková trasa, která spojuje osadu s Vimperkem. Okruh je dlouhý téměř 4 km. Cestou si můžete odpočinout na lavičkách nebo se dozvědět něco zajímavého z informačních tabulí. Rozhodně nebudete své vycházky litovat, protože přímo z cesty narazíte, víc než jednou, na místa s krásným výhledem do okolní krajiny. Navíc tu můžete potkat sochy ze dřeva, které jsou velmi pěkně vyřezané.

 

     Nedávno zde vyrostlo opravdu hezké dětské hřiště. Milovníci sportu mohou pro změnu využít tenisové kurty nebo používat vycházkový okruh jako běžecký. Dvě místní hospůdky jsou vám připraveny poskytnout zázemí, občerstvení a odpočinek před další cestou.

 

Poznali jste, o jakou vesničku či osadu se jedná? 

Jestli ne, nápovědu najdete tady. 🙂

 

Bc. Martina Bělíková  

 

{jcomments off}