Letecký den ukončil pád letadla

U Strunkovic nad Blanicí spadl dolnoplošník z I. republiky

Strunkovice nad Blanicí – K letecké nehodě došlo v sobotu 11. srpna krátce před třetí hodinou odpoledne ve Strunkovicích nad Blanicí. Letecký den, kde bylo zhruba dva tisíce diváků, byl okamžitě ukončen. Pilot před pár minutami svým zraněním podlehl.

letadlo strunkovice

     Shodou okolností k leteckému neštěstí došlo ve chvíli, kdy naše reportérka přijela na místo. Šlo o vystoupení letecké akrobacie, které bylo součástí vystoupení historických letadel. „Byl to otevřený dolnoplošník z I. republiky. Letadlo podle svědků spadlo po pravém výkrutu. „Zapíchlo se do země čumákem a pravým křídlem,“ popsal jeden z diváků. Letadlo dopadlo jen pár metrů od parkujících vozidel. Nikdo z diváků nebyl zraněn. „Pilot je těžce zraněn, právě pro něj přiletěl záchranářský vrtulník,“ upřesnil. U trosek letadla jsou i hasiči a další záchranáři. „Letadlo ale nehořelo,“ ujistil divák.

 

     Vážná zranění pilota potvrdil také předseda leteckého klubu Prachatice Bohouš Chán. Okolnosti letecké nehody hned na místě začal vyšetřovat úřad pro civilní letectví. “Žádnou další letovou ukázku už neuvidíte,” doplnil předseda směrem k divákům s omluvou.

 

     Krátce po tři čtvrtě na čtyři mluvčí jihočeské policie Štěpánka Uhlířová uvedla, že pilot letadla (72 let) podlehl následkům zranění a zemřel.

 

     Jestli došlo k chybě pilota, nebo k technické závadě, určí vyšetřování odborníků z úřadu pro civilní letectví. Mluvčí jihočeské policie Štěpánka Uhlířová dále k nehodě dodala, že se jednalo o celodřevěný dolnoplošník BETA 50 MINOR-veteran, Podle diváků, kteří opouštějí zrušenou akci, stačilo málo a mohlo dojít k mnohem větší tragédii. Letadlo totiž spadlo jen pár metrů od místa, kde už byl vyhrazený prostor pro diváky. Bylo to prý štěstí v neštěstí, že v místě pádu letadla nikdo nestál. Dokonce podle neověřených informací křídlo lehce poškodilo asi čtyři zaparkovaná auta.

 

     Kvůli leteckému neštěstí nepředvedl své letecké kousky ani Martin Šonka: “Je mi to líto. Takové nehody, jako dneska nebývají časté. Dosud jsem měl štěstí na to, že jsem žádné podobné neštěstí na leteckém dnu nezažil.” Legendární letec přesto zůstal až do pozdního odpoledne na místě a dával autogramy malým i velkým milovníkům létání.

 

zdroj:Prachatický Deník 

{jcomments off}