Vimperští snowboardisté zářili na mistrovství republiky

Z evropské olympiády mládeže, která se konala v rumunském Brašově, se snowboardisté z vimperského gymnázia vydali v sobotu rovnou z letadla na mistrovství republiky na Dolní Moravu.

 

snowboardaci

 

Všichni jsme byli unaveni z cesty z Rumunska, a tak hned po příjezdu nastal čas na regeneraci a příprava na nedělní závod. Ráno jsme se potýkali s mírnými problémy kvůli horšímu počasí a čerstvému mokrému sněhu, po kterém snowboardy moc nechtěly jet. Nakonec jsme nastříkali na skluznice urychlovače, které se ukázaly jako nejlepší volba.

 

Z kvalifikace postupovalo 16 kluků a 8 dívek. Do vyřazovacích bojů se dostali Daniel Sýkora, Michal Hanko, Petra Hlávková, Aneta Zemanová a Vendula Hopjáková. V malém finále žen se na čtvrtém místě umístila Petra Hlávková, které v celkovém pořadí skončila na 8. místě. Aneta Zemanová malé finále suverénně vyhrála a mohla být s celkovým pátým místem spokojená. Mezi juniorkami obsadila 3. místo a tudíž první cenný kov pro vimperské gymnázium na mistrovství republiky. Do finále žen se dostala Vendula Hopjáková, která se vrací po zranění do skvělé formy. Předvedla to i v závěrečné rozjížďce, kde akorát nestačila na Evu Samkovou. Vendy nakonec obsadila 2. místo a vyjela si tím neuvěřitelných 160 FIS bodů. V juniorkách obsadila také 2. místo a domů odjížděla ověnčena stříbrnými kovy.

 

Mezi muži jsme měli Majkla (Michala Hanka) a Sykyho (Daniela Sýkoru). V nabité konkurenci jezdců, kteří jezdí světové a evropské poháry, jsme si moc nevěřili, i když jsme věděli, že naši kluci mají natrénováno. A to se zde také ukázalo. Postup do nejlepší osmičky si kluci vyjeli s přehledem. To co ale následovalo, bylo obrovským překvapením. Majkl, který bojoval o postup do finále, měl na startu vedle sebe mnohem starší jezdce a tudíž jsme ani nedoufali v další postup. Po drobné kolizi po startu se Majkl dostal na druhém místo a to si udržel až do cíle a tudíž se dostal mezi čtveřici nejrychlejších jezdců. Syky bojoval o finále do posledních metrů, nakonec z toho bylo nepostupové místo, a musel se spokojit s malým finále. V malém finále dojel na druhém místě, tudíž celkově skončil na 6. místě, ale jeho chvíle měla ještě přijít – v souboji o juniorského mistra republiky. Majkl byl na startu finálové jízdy velmi nervózní. Avšak i čtvrté místo, které by nejhůře obsadil, by bylo famózním výsledkem. S tím se ale Majkl nespokojil. Své královské tažení si připravoval až na tuto jízdu. Jel fantasticky. Když vidíte svého svěřence, jak vjíždí do cíle na druhém místě, hned za jezdcem světové extratřídy, rozbuší se vám srdce a nevíte, jak zvládnout emoce, které přichází. Poslední se jelo juniorské finále – Daniel Sýkora, Michal Hanko a bratři Štěpán a Jan Kubičíkovi. Kluci, kteří jsou v juniorské reprezentaci a kteří ví, co od sebe mohou čekat. Neskutečný boj a nejlepší podívaná pro diváky. Na cílový skok se téměř v jedné přímce prodrali všichni jezdci. A mohlo se slavit dál. Majkl sice dojel na 4. místě, ale jeho spokojenost z FIS finále mu přímo sršela z očí. Syky dojel těsně před bratry Kubičíky na prvním místě a stal se juniorským mistrem republiky. Málem jsem se zbláznil radostí.

 

Vimperští tedy domů dovezli: putovní pohár juniorského republikového mistra, jednu zlatou, tři stříbrné a jednu bronzovou medaili. Poděkování patří všem, kteří nám pomáhají a podporují nás. Největší DÍKY všem musím poslat svým svěřencům. Děkuji vám, držte se, jste ta nejlepší parta.

 

 

Jakub Frajkor, trenér SG Vimperk