etapy

Varianta ‘bazén z dotací’ padla. Pro letošek hrozí vypuštěný bazén

Neradostná zpráva přišla do Vimperka z Českých Budějovic. Naděje, že by ve Vimperku se začal budovat nový bazén z dotačních peněz, umřela. Výbor Regionální rady Regionálního operačního programu Jihozápad schválil v minulých dnech seznam příjemců podpory v rámci 23.výzvy a Vimperk se svou žádostí na 1.etapu výstavby bazénu mezi nimi není.

 

 

etapy

Projekt zamýšleného vodního areálu ve Vimperku (obrázek poskytlo Město Vimperk)

 

 

Město má připravený v šuplíku pětietapový projekt, podle něhož chtělo po částech nejprve vybudovat nový otevřený bazén, ten pak zastřešit, udělat z něj krytý a jako poslední krok zhotovit venkovní bazén. Odhadované náklady na 1.etapu, což znamenalo výstavbu nového otevřeného bazénu, ve výši 33 milionů korun měla ze dvou třetin pokrýt dotace. Leč peníze do bazénu nepřitečou.

 

Jak přiznává místostarostka Vimperka Jaroslava Martanová, předpokládat, že se tak stane v budoucnu, moc nelze. „Pravděpodobnost, že uspějeme ve velkých programech a grantech, jako je ROP, je malá. A u dalších dotačních programů nevím o tom, že by s tímto zaměřením byly vypisovány,” uvádí místostarostka.

 

A jak známo, stav letního areálu není dobrý. Hygienická stanice už několik let Vimperku uděluje výjimku pro provoz a pokud by mělo být koupaliště otevřeno i letos, opět by ji muselo vystavit. Navíc městu vznikají každoročně díky špatnému technickému stavu statisícové ztráty dopuštěním vody kvůli děravému potrubí u bazénových van.

 

„Moc dobře si neumím představit, abychom prováděli nějakou rozsáhlejší rekonstrukci a za pár let stejně museli budovat nový bazén,” je si vědoma složité situace místostarostka. Dává tím víceméně za pravdu obyvateli Vimperka Vladimíru Wölflovi, který na posledním zasedání zastupitelstva kritizoval neekonomické chování vedení města v otázce provozu letního areálu.

 

„V první řadě musíme jednat s hygieniky, co musíme udělat, abychom splnili jejich nároky, a následně musíme vyčíslit, co nás budou opatření stát,” říká Jaroslava Martanová.

 

Umí si i představit možnost, že se letos občané a turisté ve Vimperku nevykoupají. „Osobně jsem pro variantu, která by pro město znamenala minimální náklady, což znamená nový venkovní bazén, i za cenu toho, že bychom pro letošek, případně i další rok či dva, koupaliště neotevřeli,” sděluje svůj názor místostarostka Jaroslava Martanová. Ale jak dodává, rozhodnutí vybrat nejlepší variantu je na zastupitelích. Ti by měli obdržet nezbytné podklady pro kompetentní rozhodnutí po skončení šetření hygieniků, což, jak očekává, by mělo být během měsíce.

 

 

Josef Rychtář