Konec automatů ve Vimperku není definitivní

Silvestr příštího roku měl být posledním dnem, kdy měly ve Vimperku v hernách blikat výherní automaty. Soudě podle posledního vývoje tomu až tak nutně být nemusí.

 

automaty (2)

 

Vyhláška přijatá v dubnu minulého roku měla docílit postupný úplný zákaz všech výherních automatů ve Vimperku. Nejdříve výherních hracích přístrojů (VHP), které povoluje město, pak i výherních loterijních terminálů (VLT), jež má v gesci ministerstvo financí. “Od 1.1.2015 by nemělo být ve Vimperku žádné zařízení, pokud ústavní soud tento termín dříve nezruší,” uvedl na zastupitelstvu vedoucí hospodářského a bytového odboru Martin Kalous.

 

Na konci roku zaslalo šest provozovatelů heren ve Vimperku vedení města žádost o vyvolání jednání nad předloženým návrhem regulace hazardu ve Vimperku. Jejich snahu podpořili i představitelé tří největších sportovních klubů ve městě – Ski klubu Šumava, HC Vimperk a TJ Šumavan Vimperk – jakožto příjemci části výtěžku z automatů.

 

O tom, proč by se město vrátit k projednávání provozu výherních automatů, čtěte ve vyjádření provovozovatelů vimperských heren zde.

 

Mimo důvodů uvedených prohlášení mají provozovatelé automatů ve Vimperku v ruce nezanedbatelný argument, a tím je výše příspěvku do rozpočtu města, která byla v minulém roce nejvyšší od roku 2006. V letech 2006 až 2009 si městský rozpočet polepšil za provozování hracích automatů každoročně sumou od 2,972 do 3,401 milionu, v roce 2010 2,576 milionu, další rok ještě o 166 tisíc méně. V loňském roce, po změně výpočtu ze strany státu, přišla do městské kasy největší suma – 4 052 268 korun.

 

Jak stojí v návrhu, účelem dohody je ‘potlačení negativních vlivů vyplývajících z provozu technických sázkových zařízení a výherních hracích automatů v hernách, kasinech a restauracích’. Provozovatelé navrhují například odstranit všechny pohyblivé, blikající a zvukové vnější reklamy nebo umístit funkční kamerový systém ke vchodu i do interiéru herny. Pokud by pravidla herna nedodržovala, musela by počítat s tím, že by byla vyňata ze seznamu povolených heren. Martin Kalous ale upozorňuje, že si nedovede představit vymahatelnost tohoto zákazu.

 

O návrhu se debatovalo na posledním vimperském zasedání zastupitelstva. Nejpodstatnější příspěvky zastupitelů přinášíme zde. Výsledkem je na základě návrhu Pavla Dvořáka vytvoření tříčlenné komise, která bude jednat s provozovateli, aby následně vypracovala v této záležitosti komplexní materiál. Mimo Pavla Dvořáka jsou v komisi Bohumil Petrášek a Dagmar Rückerová.

 

 

Josef Rychtář

 

foto: (jr)