radar

Myšlenka na soukromé radary ve Vimperku oprášena

Už před rokem si vedení města pohrávalo s tím, že využije nabídku soukromé firmy na instalování jejich radarů ve Vimperku. Nyní začíná myšlenka nabírat reálnějších obrysů.

 

radar

 

Minulý čtvrtek se na obhlídku provozu radarů do Turnova vydalo vimperské vedení. „Návštěva byla velice přínosná a zcela vážně uvažujeme radary pořídit,” zhodnotila cestu na sever republiky místostarostka Jaroslava Martanová. „V Turnově mají se systémem pětileté zkušenosti, dozvěděli jsme se všechny výhody i úskalí, kterým se máme vyhnout,” ocenila návštěvu.

 

Dřívější provozování soukromých radarů napadl Nejvyšší správní soud, který konstatoval, že „pokud je výsledek měření rychlosti jízdy vozidla na veřejné komunikaci, je výsledkem činnosti soukromé osoby, byť by byla nadána úředním certifikátem, nelze výsledek takového měření užít jako důkaz v řízení o přestupku podle zákona o přestupcích”. O tomto rozhodnutí místostarostka ví, proto ve Vimperku, pokud by došlo k osazení radarů, by se o měření a správu dat starali jen a pouze městští strážníci.

 

Jestliže by k realizaci mělo dojít, místostarostka by upřednostnila úsekové radary, které zaznamenávají dobu, jakou řidiči trvalo projetí dvou měřených míst, z čehož vyplyne průměrná rychlost. U stacionárních radarů naopak hrozí, že řidič těsně před ním přibrzdí a pak opět šlápne na pedál.

 

Jedním z prvních úkolů je vytipovat spolu s Policií ČR problémová místa. Podle místostarostky Martanové se logicky nabízejí příjezdové komunikace do Vimperka, především od Strážného, od Prachatic a od Zdíkova.

 

„Za sebe osobně se budu snažit, abychom měli do poloviny května připravené všechny materiály a mohli je předat zastupitelům k projednání a případnému schválení,” sděluje místostarostka.

 

Podstatný bude i případný poměr, v jakém by si dělily pokuty dodávající firma a město. V Turnově začínaly na poměru šedesát procent výtěžku firmě a čtyřicet městu, nyní už je poměr vylepšený ve prospěch Turnova. „Pokud by mělo u nás jít šedesát procent soukromé firmě, v žádném případě do toho nepůjdeme. Takto nastavená procenta bych v žádném případě nepodpořila,” upozorňuje Jaroslava Martanová.

 

O tom, která firma by dodávala radary, by rozhodovalo výběrové řízení. Na trhu není jediná firma. Mimo nejznámější Czech Radar se měřením zabývají minimálně čtyři další společnosti a v minulých dnech proběhla médii zpráva, že o tento byznys se bude pokoušet i Česká pošta.

 

V součané době se ve Vimperku jeden radar nachází, konkrétně při příjezdu od Zdíkova, ale jeho funkce je pouze informativní. I když řidič překročí rychlost a na ukazateli se objeví hodnota překračující povolenou padesátku, žádný postih mu nehrozí.

 

 

Josef Rychtář

 

foto: Josef Rychtář