Fyzioterapie – detektivní práce

 

Lidské tělo je zázrak a fyzioterapie umožňuje objevovat vzájemné souvislosti.

 

Představujeme Vám fyzioterapeutku Mgr. Lenku Randákovou.

 

 

Co Vás vedlo vybrat si fyzioterapii právě za svůj obor?

 

Jako malá holka jsem byla spíše to nemocné dítě. Trápilo mě astma. Jedna ze součástí léčby byla rehabilitační ve vimperské nemocnici. Tenkrát se o mě starala a cvičila se mnou moc milá rehabilitační sestřička, paní Hanka Novotná. Ta mě ovlivnila již jako malou. Poté jsem se s ní potkala ještě při praxi. Věděla jsem, že tímhle směrem bych se i já chtěla ubírat.

 

 

Odpovídalo Vaše studium již vysněné profesi a kdy jste začala rehabilitovat pacienty sama?

 

Jsem absolventem Fakulty tělovýchovy a sportu na Karlově univerzitě. Do práce jsem nastoupila v roce 2000 a měla jsem štěstí, že jsem mohla nastoupit do rehabilitačního zařízení ve Zdíkově, kde jsem pokračovala v práci diplomované fyzioterapeutky Hanky Mickové. Péče o klienty zde byla nastavená vysoko a práce fyzioterapeuta byla zaměřená na manuální terapii a následnou léčebnou tělesnou výchovu. K dispozici zde byly i fyzikální terapie, jako je vodoléčba a elektroléčba. Pracovně jsem se zde měla možnost setkat s MUDr. Selnerovou, která je pro mě velkým vzorem.

Na tomto pracovišti mi bylo umožněno rehabilitovat – postarat se o pacienta od začátku do konce. Nejprve ho vyšetřit, stanovit rehabilitační plán, pomoci mu z mé strany rehabilitačními technikami a zadat cvičení, které pomáhá zdravotní problém dořešit a zafixovat si správný pohybový stereotyp.

Tento pracovní postup mi v jiném zaměstnání chyběl. Zjistila jsem, že když nepracuji podle svého svědomí, jsem nespokojená. Nyní můžu být nespokojená jen sama se sebou.

 

 

 

Ve Zdíkově Vás již nenajdeme? Kde pracujete nyní?

 

Jedním z mých nejdůležitějších pracovních mezníků v životě byl říjen 2012, kdy se zaregistrovalo nestátní zdravotní zařízení – Rehabilitační zařízení Stachy. Zde jsem dostala k dispozici prostory pro svoji činnost a od podzimu zde mám možnost pracovat.

 

V čem je Vaše zařízení specifické?

 

Myslím, že hlavní předností je, že mě baví pracovat rukama. Získávám čím dál lepší pocit, protože moje ruce čím dál tím více přečtou. Každý den v práci mě posouvá dál. Lidské tělo je zázrak a fyzioterapie mi umožňuje objevovat vzájemné souvislosti. Pohybový aparát nefunguje jako jednotlivá oddělení, která spolu nemluví. Ba právě naopak. V těle je vše propojené a i potíže se vždy projevují v tzv. „zřetězeních“. Jeden sval říká druhému, že něco není v pořádku a pokud se to neřeší, připadá si člověk jako v korzetu a obtíže se mohou vyvinout i ve větší zdravotní problém. Najít příčinu obtíží je detektivní práce. Daří-li se to, je to radost, která mě nabíjí k další práci.

 

Jaké druhy metod používáte při práci?

 

Základem je metoda odstranění funkčních poruch, jejímž zakladatelem je prof. MUDr. Karel Lewit DrSc., který dokázal spojit cílenou práci rukou terapeuta s aktivním přístupem pacienta k rehabilitační léčbě. Tento profesor letos oslaví v dubnu již 97. narozeniny a ještě nedávno se aktivně věnoval fyzioterapii. Jako další příčinu nemocí stanovil i životní styl pacienta (jak sedí či chodí).

 

 

zdroj fotografie: http://www.ckp-dobrichovice.cz

 

Dále se specializuji na metodu Ludmily Mojžíšové, která nachází řešení při řadě obtíží. Tato metoda je především známá jako léčba ženské sterility a je prokázáno, že díky ní přišlo na svět spousty vytoužených miminek. Určitě je tato metoda také řešením u blokád žeber, bederní krajiny a spasmů pánevního dna. To jsou oblasti, kde mají obtíže ženy, muži, děti i sportovci.

 

Třetí metodou je spirální stabilizace páteře. Je to cvičení pro páteř podle MUDr. Richarda Smíška. Tento doktor přišel na vysoce účinný pohybový program, využívající propojení stabilizačních svalů v celém těle najednou. V průběhu optimálně koordinovaného pohybu se vytvoří dynamický svalový korzet. Pro tuto metodu se používá také název SM-systém.

 

SM-systém je druh cvičení. Stíháte při své práci vést i cvičenkyně nebo cvičence?

 

U této metody spolupracuji s cvičitelkou Ivou Vastlovou, která mě svým zájmem o zdravé cvičení a rehabilitační metody nutí se nad sebou zamyslet. SM-systém vede skupinově ve Vimperku a induvidálně se cvičí v rehabilitačním zařízení ve Stachách. Spirální stabilizace páteře má výborné výsledky u výhřezů meziobratlových plotének a skolioz. Do budoucna bych chtěla ve spolupráci s MUDr. Selnerovou a Ivou Vastlovou vytvořit skoliotickou poradnu a s metodou seznámit praktické i pediatrické lékaře. Toto cvičení je vhodné pro jakoukoliv věkovou skupinu. Cvičení opravdu vyrovnává páteř do střední linie, protahuje ji vzhůru a tak vzniká vysoce efektivní regenerace meziobratlových plotének. Je třeba vzíti zdraví do svých rukou.

 

 

 

 

 

Dozvěděli jsme se metody, které používáte. Máte k dispozici i další techniky?

 

Z fyzikální terapie je v zařízení poskytována elektroléčba, měkké techniky, reflexní a lymfatické masáže jak ruční, tak strojové, napomáhající k odstranění otoků, detoxikující a povzbuzující imunitní systém.

 

Závěrem bych chtěla říci, že většina z nás je vybavena na startu života zdravým tělem, které je i zdravě naprogramováno. Je jen na nás, jak si ten program budeme udržovat. Určitě není naše tělo naprogramováno na dlouhodobé sezení a na velké jednostranné zatížení, kterým je i přehnaný sport.

Nejlepší rehabilitací je správná chůze a tvrzení „všeho s mírou“ se ukazuje jako ta správná cesta. Přeji, aby cesta byla veselá a bez překážek. 

 

 

Děkuji za rozhovor.

Lenka Doubková