Jóga pomáhá

 

 

Jóga pomáhá

 

 

 

 

       Od července jsme se setkávali na večerní lekce jógy na Vodníku, kam jsme chodili už minulý rok. Na jógu venku je to ideální prostředí, kde najdete klid, svěží zeleň a takové zrelaxování po uplynulém dni je velmi příjemné. Součástí byla kasička, kam mohl každý dobrovolně přispět jakoukoliv částku, kterou jsem se rozhodla věnovat Vláďovi Mikulášovi a jeho rodině. Tajně jsem si přála nasbírat 10.000Kč. Počítala jsem s tím, že to nebude lehké, protože vzhledem k letním prázdninám a času dovolených jsem nepředpokládala, že k pravidelnému potkávání vůbec dojde. Opak byl pravdou. Scházeli jsme se v úžasném počtu. Poslední den prázdnin nás čekalo vedle jógy společné otevření kasičky – spočítali jsme peníze a vyšlo nám 13.720Kč. Byli jsme nadšení.

 

 

 

       Vláďa Mikuláš je tatínek 4 letých dvojčat a manželem úžasné Denisy, kterému byla před 2 roky diagnostikována nevyléčitelná nemoc amyotrofická laterální skleróza (ALS) neboli Lou Gehringova nemoc zrovna v období plánování společné svatby. Tato nemoc má rychlý progres. Začíná lehkým problémem s jemnou motorikou až přejde v postupnou paralyzaci celého těla, kdy se člověk stává plně závislým na přístrojích, přestože smyslové funkce a mentální schopnosti zůstávají zcela zachovány. Neexistuje žádný lék. Vláďa vyslovil krásnou myšlenku: “Pacient se musí snažit žít. Jsem přesvědčen, že všichni kdo jsou nemocní na smrt, z nějakého důvodu, emoce, nechtějí žít. Říkat jim dělej, chtěj žít, makej, to je na nic. Obklopit ty lidi láskou a péčí.”

 

 

 

       Vláďa byl sportovec, studoval funkčnost lidského těla jako fyzioterapeut, pracoval jako učitel jógy a masér české fotbalové a futsalové reprezentace. Prošel profesionálně kompletně celou fyzickou stránku lidského jedince, ale jak sám říká v televizním pořadu Show Jana Krause, trochu zapomněl na duši a emoce: “Neumíme si odpouštět. Já si neuměl odpustit to, že nejsem dostatečně dobrý. Dále určitá urputnost. Když se po těch 2 letech sebediagnostikuji, tak tu nemoc mám naprosto zaslouženě. Jak jsem se choval sám k sobě. Nedokázal jsem si odpouštět omyly, bral jsem se možná příliš vážně, chtěl jsem všem pomoct a zapomněl jsem na sebe.”

 

 

 

       Je nesmírně důležitá pozornost a láska, kterou se můžeme vzájemně obklopovat a darovat si ji. Jakmile se Vláďa dozvěděl o naší vybrané částce, odpověděl nám: “Jste neuvěřitelní!” Ráda bych poděkovala všem, kteří byli ochotní pomoci vlastní přítomností, dále obětavým lidem, kteří přidali ruku k dílu a přivedli přátele, rodinu i známé na večerní lekce. Bez vaší milosti by byla tato akce jen jednou z mnoha dalších vypsaných, kterých je kolem nás spousta.

 

 

 

       Pokud jste dočetli až sem, přijměte srdečné pozvání na pravidelné lekce jógy, které začínají od září v tělocvičně gymnázia. Více informací naleznete na webu www.luciehurikova.cz

 

 

 

Těším se na potkání 

 

 

Lucie Huříková

 

joga

{jcomments off}