Světový den první pomoci

 

 

 

Pondělní dopoledne s první pomocí si u Volyňky užili nejen zranění

 

 

 

       Druhá zářijová sobota je od roku 2000 Světovým dnem první pomoci. Má všechny upozornit na to, že dovednost poskytnout první pomoc může – v prvních minutách – rozhodnout o životě a smrti člověka. Naučit se základní dovednosti první pomoci není přitom vůbec složité, bez ohledu na věk, vzdělání či povolání každého z nás.

 

 

       U příležitosti Světového dne první pomoci uspořádal Český červený kříž Prachatice za podpory Města Vimperk v parku u Volyňky akci, která příchozím návštěvníkům předvedla mnoho zajímavostí nejen z první pomoci.

 

 

       Dobrovolníci ČČK, mezi nimi i žáci ZŠ Smetanova Vimperk, ZŠ Stachy a ZŠ Vacov seznámili příchozí s postupy první pomoci u masivního krvácení, otevřené zlomeniny nebo cizího tělesa v ráně, nezapomněli jsme ani na resuscitaci. Pracovník Horské služby přiblížil např. transport raněných v podmínkách těžko dostupného terénu. Policie ČR se věnovala tématu dopravní bezpečnosti a autonehodám, dospělí i některé děti si zkusili i „dýchnout.“ Členové Jihočeské záchranné kynologické brigády se akce zúčastnili i se svými psími pomocníky a převedli nejen vyhledávání osob.

 

 

 

       Příležitost vyzkoušet si překážkovou dráhu s toxibrýlemi, které simulují stav opilosti nebo po požití drog, a zajímavé informace z oblasti drogových služeb pak návštěvníkům poskytly pracovnice Jihočeského streetworku, Prevent 99. Nezapomněli jsme ani na význam dárcovství krve a jeho důležitost.

 

 

       Jako doplnění zde byla k prohlédnutí vozidla a technika Hasičského záchranného sboru, Zdravotnické záchranné služby a Horské služby, Městské policie Vimperk a Policie ČR.

 

 

Závěrem bych ráda poděkovala všem zúčastněným za precizní přípravu akce, která byla pestrá a velmi zajímavá. Nesmím však opomenout ani ty, bez jejichž pochopení by se akce nemohla uskutečnit, a to šéfy všech zúčastněných organizací. Těšíme se na další ročníky.

 

 

Text: Zuzana Pelikánová

Foto: Michal Škopek 

 {gallery}Jitka/zari/vimp{/gallery} 

{jcomments off}