Na zelenou Šumavu si připili ministr, hejtmané, senátor i ředitel NP

Dát si zelené pivo a tím přispět k obnově Šumavy. To je cílem akce Zeleným pivem na Zelený čtvrtek za zelenou Šumavu. Zelené pivo se letos točí ve čtyřech tisících hospodách, dvacet z nich se nachází na území šumavského parku. Jednou z nich byla ve čtrtek dopoledne i u hospoda U krámu na Horské Kvildě, vesničky nacházející se na hranici Plzeňského a Jihočeského kraje. Zelenou Šumavu sem přijeli symbolicky podpořit ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, oba hejtmani krajů, kam Národní park Šumava zasahuje, Milan Chovanec a Jiří Zimola či senátor Tomáš Jirsa. Nechyběli ani domácí – ředitel šumavského parku Jiří Mánek, starostka Horské Kvildy Simona Hnátková, ani Mánkův předchůdce Jiří Stráský.

 

Každý, kdo si zelené pivo objedná, přispěje na obnovu šumavských lesů. Z každého vypitého piva totiž poputuje část zisku zpátky na Šumavu. Pivovar Starobrno, který zelené pivo vaří, ho letos uvařil 4000 hektolitrů, přispěje tak desítkami tisíc korun na novou výsadbu.

 

Čtvrteční setkání na Horské Kvildě se uskutečnilo v době, kdy se blíží projednávání zákona o šumavském parku v parlamentu. Jak uvedl ministr Tomáš Chalupa, je rád, že setkání koná v době, kdy se ministerstvu podařilo se Správou NP Šumava a místními starosty najít téměř ve všem společnou řeč. “Pro mě jsou to nejdůležitější partneři, protože tady žijí a protože Šumavu znají nejlépe,” řekl ministr Chalupa.

 

Společné setkání ocenil i bývalý ředitel národního parku Jan Stráský. “Doufám, že se v budoucnu sejdeme třeba nad zlatým pivem, protože nebudeme mít důvod připíjet si zeleným pivem, protože zelená Šumava bude považována za samozřejmost,” přeje si exředitel.

 

Stejně jako loni vypisuje Správa NP a CHKO Šumava fotosoutěž, která potrvá od čtvrtka 28. března až do neděle 31.března. Na email  soutez@npsumava.cz mohou zájemci zasílat soutěžními snímky o velikosti maximálně 1 MB na téma „Připíjíme zeleným pivem na zelenou Šumavu”. Soutěžící napíší do předmětu e-mailu heslo Zelená pro Šumavu. Samozřejmě uvedou jméno autora snímku a místo, kde byl pořízený. „Autor vítězného snímku vyhrává nocleh na březnické hájence, což je jedno z nejkrásnějších a zároveň nejtajemnějších míst Šumavy, o kterém tak často psával Karel Klostermann,” uzavírá Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

 

Josef Rychtář

 

 

{gallery}vimperk/2013/brezen/zelene_pivo/{/gallery}