Jak to bylo s vedoucí odboru kultury

 

 

 

Jak to bylo s vedoucí odboru kultury

 

 

 

 

       Koncem roku, takříkajíc mezi svátky, byl zveřejněn článek Ing. Milana Peška nazvaný zkráceně Odcházení. V tomto článku jeho autor píše o svém názoru na působení paní Mgr. et. Mgr. Adély Jiříkové na pozici vedoucí odboru kultury. Vzhledem k tomu, že se jeho hodnocení týká pracovní činnosti zaměstnance města, považuji za svoji povinnost se k článku vyjádřit. Nebude se pouštět do komentování názoru a smýšlení pisatele, které v článku vyjádřil vůči osobě Adély Jiříkové. Zaměřím se proto pouze na tvrzení, která jsou z jeho strany spojována s její osobou.

 

 

 

 

       V březnovém vydání Vimperských novin z roku 2019 jsou dva články, v kterých je zmiňována osoba pana Jaroslava Pulkrábka. Autorem jednoho článku jsem já, jedná se o poděkování panu Pulkrábkovi za celou osmnáctiletou činnost jeho působení v Městském kulturním středisku s přáním zdaru v nové práci. V druhém článku Adély Jiříkové věnovaném setkání osob, jež mají co dočinění s kulturním děním ve městě, je uvedeno, že obměny po volbách doznal i největší vimperský kulturní hráč, totiž Městské kulturní středisko Vimperk. Dlouholetého ředitele Jaroslava Pulkrábka vystřídal Tomáš Jiřička.Jedním či druhým článkemjsme nekopaly do osoby pana Pulkrábka. Jak se sluší a patří, jsme panu Pulkrábkovi poděkovaly, bylo to pravdivé a upřímné, stále platící. Neurazily jsme ho. A je třeba opět zdůraznit, že to byl pan Pulkrábek, který se rozhodl své působení v MěKS ukončit a současné vedení radnice bylo nuceno toto jeho rozhodnutí respektovat.

 

 

 

 

      Organizací oslav výročí k 540 letům povýšení Vimperka na město bylo pověřeno Městské kulturní středisko, a to také organizovalo program a vybíralo interprety. Výběr hlavního lídra večerního programu byl plně v kompetenci kulturního střediska a vedoucí odboru kultury s tím neměla z hlediska pracovní náplně ani fakticky nic společného. Proč je jí tedy vytýkáno něco, na čem se nepodílela? Ať si o tom udělá úsudek každý sám. Navíc rozhodně nelze z názoru autora článku na kvalitu a vhodnost zvolených interpretů dovozovat, že by snad šlo o pochybení. Je to pouze jeho názor odpovídající jeho způsobu jeho smýšlení a jeho vkusu.

 

 

 martanova

 

 

      Otázka turistického informačního centra a jeho otevírací doby je dlouhodobě diskutována. Základem rozšíření pracovní doby ve středisku je dostatek kvalifikovaných zaměstnanců a posílení mzdových prostředků. Dnešní stav v informačním středisku je takový, že vedoucí střediska se rozhodla změnit své povolání ke konci minulého roku a požádala o rozvázání pracovního poměru dohodou. Vzhledem k tomu, že se jí naskytla dobrá pracovní příležitost a dlouhodobě pracovala velmi dobře, nebyly ji ze strany města činěny žádné překážky. Druhá pracovnice, zástup za mateřskou dovolenou, dlouhodobě onemocněla, a rovněž se již nechce vrátit na toto místo. Město proto na tyto pozice vypsalo výběrové řízení a uvidí se, kolik zájemců se přihlásí. Nebylo jednoduché narychlo zabezpečit provoz střediska, ale jsme rádi, že se našla pracovní síla, která alespoň na dobu nezbytně nutnou zabezpečila jeho otevření.

 

 

 

 

 

      Jedna věc je vedoucí odboru, pod kterou turistické informační centrum spadá, kritizovat za nastalou situaci, na kterou neměla vliv, a klást jí k tíži otvírací dobu střediska o víkendech v zimním období, když v tuto dobu bylo centrum vždy zavřené. Druhá věc je, zda je dobře mít středisko zavřené. Na schůzce před vypsáním výběrového řízení na obsazení pozic v středisku jsme tuto věc diskutovali a hledali vhodnou formu a způsob řešení. Podstatný bude výsledek výběrového řízení a nastavení fungování střediska pod novým vedoucím. Neobejde se to však bez podpory ze strany města, zejména uvolnění finančních prostředků na mzdy zaměstnanců v jakékoliv formě pracovního poměru. Z článku není patrné, proč vstup do střediska autorovi článku připomíná vstup do cirkusové maringotky. Faktem je, že na základě požadavku památkářů musely být původní dveře zachovány včetně modré barvy.

 

 

 

 

      Paní Adéla Jiříková se při svém, doufejme jen dočasném, odchodu z pozice vedoucí odboru kultury nemá za co stydět. Patří ji poděkování za odvedenou práci, do které přinesla spousty dobrých nápadů. Mimo svou hlavní pracovní náplň se podílela spolu s kolegy a členy kulturní komise na stanovení pravidel pro pořádání kulturních akcí, přidělování finančních prostředků z této komise a pravidel pro vysílání kabelové televize. Za krátkou dobu stihla odvést dobrou, poctivou práci, od které může odejít klidně s pompou, i když jí to není vlastní, a čistým štítem. Ne všem se ze svého zaměstnání toto podaří.

 

 

 

 

      A co na závěr? Názory občanů na dění ve městě jsou důležité. Je důležité, aby je znali ti, kteří rozhodují o městě, a ti, kteří se podílejí na organizaci a řízení města. Každý názor, i negativní se nechá sdělit slušnou věcnou formou. Bez osobních urážek a emotivních přívlastků. To však záleží na autorovi, z formy příspěvku a jeho obsahu se pozná, o co v první řadě autorovi jde. A o tom to je.

 

 

Jaroslava Martanová
starostka  

 

{jcomments off}