Nápad pro Vimperk

 

 

 

Nápad pro Vimperk

 

 

 

 

       Prostě mi to nedá. Četl jsem komentář Zdeňka Jungvirta k plakátku města Vimperk o Participovaném rozpočtu, kde se neřešil obsah, ale spíš zvolená forma, jak oslovit a zapojit občany města. Kdo jste ho neviděl, tak je součástí článku.

 

 

 

       Je dobré znát názory, nápady či návrhy projektů občanů na dílčí zlepšení prostředí v dané lokalitě, což by měly být spíš podněty pro městského architekta, ale je otázkou, jestli peníze z rozpočtu utratit za každou cenu, kdy sami zadavatelé jsou jaksi bezradní a zároveň trošku předpojatí, cituji: „Bude mezi nimi klidový koutek, komunitní zahrádka před bytovým domem nebo nové vyhlídkové místo?“

 

 

obra

 

 

 

       Dalo by se říct, že Vimperk má v investicích značné závazky, a tak klidový koutek či komunitní zahrádka se jeví jako marnotratný projekt. Jestli to dobře počítám, tak 2 x 50.000,-Kč a 2 x 200.000,- Kč je půl milionu korun, a takovýchto půl milionů Vimperk potřebuje desítky, ne-li stovky. Je nad slunce jasné, že radní potažmo koalice mají z čeho utrácet, když v rozpočtu utopili celý krytý bazén, ale vlastně neví, jak s takovouto částkou řádně naložit. Takového to drobení, uždibování a uzobávání z oněch 120 milionů jsme svědci na každém zasedání zastupitelstva, kdy někdo z koalice má nápad za co část peněz utratit a zbytek koalice mu to odmává.

 

 

 

       Proč se Vimperk snaží být „IN“, že má participovaný rozpočet a vyhodí kvůli tomu půl milionu korun na nesmyslné projekty, na které si za rok nikdo ani nevzpomene, anebo dopadnou tak, jak je popsal ve svých komentářích k výše uvedenému tématu pan Zdeněk Škopek. Pan Škopek ovšem podstupuje nerovný boj, když se některý jeho komentář nelíbí, tak město napíše, že obsahuje vulgarismy, které už nikdo neposoudí a komentář smaže, ostatně jako vše co se vymyká, nehodí, nebo dokonce obsahuje kritiku za strany občanů Vimperka.

 

 

 

       K samotné formě plakátku mám následující výhrady. Je to již řadu let, co jsem byl organizacemi jako SSM (pro mladší Socialistický svaz mládeže, kde členství v SSM bylo pro studenty v podstatě povinné), nebo KSČ (Komunistická strana Československa, což byla díky bohu „výběrová organizace“, takže se člověk nemusel přihlásit, jen musel mít pádné důvody pročtak učinit nemůže), vyzýván k tomu, abych něco činil, abych se zapojil, hlasoval a tykání bylo úplnou samozřejmostí. Toto Mladým komunistům zůstalo v krvi až dodnes, viz. plakát.

 

 

obrb

 

 

 

       Proto mě udivuje, že 30 let po pádu komunismu si někdo na oficiálním plakátu města dovolí občanům tykat a co víc, podle použitého interpunkčního znaménka dokonce přikazovat. Jsem dalek tomu srovnávat současné vedení města s komunisty, ale arogance moci opět vystrčila růžky.

 

 

 

       Vedení města by si mělo uvědomit, že bylo zvoleno k tomu, aby spravovalo město s péčí řádného hospodáře, a nikoliv k tomu, aby peníze zbůhdarma rozhazovalo. Je nehorázné si brát občany jako rukojmí a nutit je se podílet,na tomto marnotratném projektu.

 

 

 

 

S přáním klidných Velikonočních svátků

 

 

Ing. Milan Pešek  

 

{jcomments off}