Dosavadní léto ve Vimperku

Dosavadní léto s deštivým počátkem srpna ve Vimperku

 

     Mírně teplotně nadprůměrný a deštivý červen vystřídal ve Vimperku opět teplotně nadprůměrný, ale srážkově slabší červenec. Srážky v prvních 10 dnech letních prázdnin nebyly skoro žádné, krajina postupně začala osychat. V dalším období se sice střídavě srážky objevovaly, ale celkové množství zůstalo nakonec pouze kolem 50 % dlouhodobého měsíčního průměru. Teplotně i přes některé chladnější dny a noci byl měsíc přibližně 1,5 °C nad dlouhodobým průměrem. Za pozornost v souvislosti s posledními roky stojí, že stanice Českého hydrometeorologického ústavu v areálu vimperské čističky odpadních vod nezaznamenala ani jeden tropický den (s teplotním maximem + 30 °C a výše) a letních dnů (s teplotním maximem + 25 °C a výše) bylo pouze 8. Což mohlo někoho na jedné straně potěšit, na druhé straně např. provozovatelům místního koupaliště, které bylo často vidět prázdné, to mnoho radosti nenadělalo. Až koncem měsíce, kdy se projevilo teplé a suché letní počasí, se začal ukazovat nedostatek srážek např. pozastavením růstu hub. Přesto proti předchozím létům, díky srážkově štědrému květnu a červnu, nebyly důsledky suššího července v ostatních projevech zatím více patrné.

voda1

 

     Teplo dosavadního léta vyvrcholilo 1. srpna, kdy teplotní maximum vystoupalo až ke 29,6 °C. Hned další den se ovšem počasí začalo měnit, kdy se odpoledne objevovaly první přeháňky. Ráno 3. srpna se rozpršelo více a přineslo Vimperku během dne výrazné srážky. Ač byly úhrny v různých částech města trochu rozdílné, pohybovaly v součtu 2 dnů mezi 73 až 77 mm. Déšť nebyl prudký a krajina v našem okolí ho většinou nasála. Vrchol Boubína, který měl na rozdíl od Vimperka dostatek červencových srážek (111,5 mm), dostal v těchto dnech přes 82 mm. Tím v masivu Boubína i v širší oblasti pramenišť Volyňky došlo k nasycení horní části povodí a Volyňka začala viditelně reagovat svým průtokem. 4. srpna po poledni dosáhla průtoku přes 8,6 m3 za sekundu, což příslušný limnigraf v Sudslavicích vyhodnotil jako 1. SPA (1. stupeň povodňové aktivity = bdělost). Žádné škody kvůli velké vodě se ale v těchto místech nekonaly.

 

   Dosavadní srpnové srážky jsou určitě dobrou zprávou pro houbaře, zahrádkáře a vesměs celkově pro přírodu, zejména pak při aktuálně předpovídaném nástupu teplejšího a suššího období. Letošní meteorologické léto, které začalo 1. června 2020, nám prozatím připomíná spíše léta, jak jsme je častěji znali z minulosti. To v kontextu posledních minimálně pěti výrazně teplotně nadprůměrných let s dlouhodobějšími projevy sucha, může působit někdy až nezvykle. 

 

autor : Antonín Vojvodík a Jan Procházka

{jcomments off}