etapy1

Tobogán, protiproud, divoká řeka. To vše nabídne nový vimperský bazén

S příjemnými starostmi se musí v nejbližších měsících vypořádat vedení města Vimperk. Vimperk totiž dodatečně uspěl v Regionálním operačním programu Jihozápad se žádostí o dotaci na výstavbu první etapy areálu letních sportů. Informovali jsme jako první: Nečekaná zpráva: nový bazén bude!

 

etapy1

 

„Bude vybudován otevřený bazén, ale tak, abychom mohli následně navázat dalšími etapami, které máme v plánu,” objasňuje starosta. To znamená, že bazén bude vystavěn tak, aby se tam mohly v další etapě přistavět šatny a sociální zařízení, restaurace a prostory pro fitness. Pak je uvažováno se zakrytím a jako poslední fázi navrhuje autor projektu ing. Lejsek výstavbu otevřeného koupaliště. Dojde-li na další etapy, to zůstává ve hvězdách.

 

Ačkoliv původní varianta první etapy (viz nákres) obsahovala návrh na realizaci solárních panelů, které by o několik stupňů ohřívaly vodu v bazénu, ze schváleného projektu vypadly. „O jejich pořízení se můžeme bavit, ale každopádně nepůjdou z dotace, museli bychom je zaplatit my,” upřesňuje starosta Petrášek.

V první etapě se nepočítá ani s výstavbou parkoviště, na něj by došlo později. Přestože se dá očekávat zvýšený zájem o návštěvu bazénu než do současné doby, starosta ani místostarostka Jaroslava Martanová nepředpokládají problémy s nedostatkem parkovacích míst. Podle jejich názoru by měla postačovat místa v okolí.

I když je informace o přidělení dotace hodně čerstvá, vedení města už má představu, jak bude probíhat budování.

První kroky, které vedení města musí učinit, je příprava detailního položkového výkazu výměr pro výběrová řízení, hledání administrátora celé akce a vypsání výběrového řízení na poskytovatele úvěru (neboť město obdrží dotaci až dodatečně).

S prvními pracemi v areálu koupaliště počítá radnice už v srpnu letošního roku, což znamená, že letos zůstane pro návštěvníky koupaliště zavřené. „ Nepřijde nám smysluplné napouštět bazén na měsíc a půl,” argumentuje starosta. Jak známo, současný provoz se hodně prodražoval především zásluhou unikající vody v potrubí. Jenom na dopouštění vody zaplatilo město za loňskou sezonu 400 tisíc korun. „To peníze raději použijeme na jiná sportoviště,” vysvětluje místostarostka.

 

Jak si nový bazén povede po ekonomické stránce, to vedení města nemá spočítané. Určitou rozvahu učinilo dříve, když žádalo na krytý bazén, ale na otevřený bazén kalkulace chybí. Dají se však předpokládat nižší náklady než doposud a vyšší příjmy – jednak se dá očekávat větší návštěvnost a jednak nárůst ceny vstupného. “Naším cílem ale je neodradit výší vstupného od návštěvy, ba právě naopak,” říká Bohumil Petrášek. 

 

Nový nerezový bazén bude mít délku 25 metrů a plavci zde najdou tři dráhy pro plavání. Z vodních atrakcí areál nabídne tobogán, dětské brouzdaliště, chrliče vody, vodní hřib, divokou vodu a protiproud. „Nenastanou-li komplikace, měli by se návštěvníci poprvé vykoupat v novém bazénu v létě roku 2015,” dodává na závěr podstatnou informaci Bohumil Petrášek.

 

 

Josef Rychtář

 

Nákres poskytlo Město Vimperk