STARZ nekončí, ale správu sportovišť přeberou Městské služby

Vimperská šeptanda hovořila v poslední době o zániku STARZU, který se ve Vimperku stará o sportoviště. Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Platí jen část výroku v první větě. Sportovně tělovýchovné a rekreační zařízení (STARZ) nekončí a chodu sportovišť se bude věnovat jen v minimální míře. Drtivou část práce za něj přeberou Městské služby.

Jak sdělil starosta Bohumil Petrášek, město si od změny slibuje ušetření ne nevýznamné částky. Té by se mělo dosáhnout lepší koordinací práce. Tři sta až čtyři sta tisíc ročně, které by se měly převzetím činnosti STARZu Městskými službami uspořit, chce pak vedení města investovat do sportovních zařízení.

Vedení města nechce rušit STARZ úplně, starosta poukazuje na příklad jiných měst, kde opětovně příspěvkové organizace zakládali, neboť by neobdrželi některé dotace.

Na STARZ zbude jen správa nového hřiště v Mírové ulici,a to jen proto, že musí jako příspěvková organizace zřizovaná městem vyvíjet alespoň minimální činnost.

Navrhovaná změna se nijak nedotkne počtu zaměstnanců. Všichni dosavadní zaměstnanci obdrželi nabídku na přestup k Městským službám.

Protože Městské služby a STARZ jsou z právního hlediska rozdílné typy organizací (Městské služby je zapsána jako společnost s ručením omezeným a STARZ příspěvkovou organizací města), je převzetí po smluvní stránce složitější, ale podle starosty se podařilo všechny zádrhele právníkovi města odstranit. Změny ještě musí posvětit v pondělí městská rada, ale starosta Petrášek neočekává neschválení. „Měli jsme k tomuto pracovní zastupitelstvo a z jedenácti přítomných zastupitelů se nikdo nevyslovil se zásadní připomínkou,” uvádí starosta. Převzetí by se pak podle jeho slov uskutečnilo k 1. květnu.

 

 

Josef Rychtář