ZUŠ dvakrát první v ústředním kole!

Krásný úspěch si připsala Základní umělecká škola Vimperk na celostátní úrovni.

 

zus v liberci

 

V pátek 19. 4. se uskutečnilo ústřední kolo soutěže základních uměleckých škol v kategorii komorní hra s převahou dechových nástrojů žesťových. V Liberci, kde se soutěž konala, reprezentovalo Jihočeský kraj celkem pět souborů. Z toho dva byly ze ZUŠ Vimperk.

Soutěžní klání začalo v osm hodin ráno a poslední soutěžící dohráli v devět večer. Byl to pro všechny velice náročný den. Všechny soutěžní výkony posuzovala pětičlenná odborná porota, ve které usedli přední čeští pedagogové, členové orchestrů a profesoři konzervatoří či vysokých škol. Předsedou poroty byl prof. Jindřich Petráš, který vyučuje hru na lesní roh na JAMU v Brně.


V dopolední části se představilo první vimperské „želízko”, a tím bylo duo trubek s doprovodem klavíru ve složení: Petr Picek, David Herc – trubky a Jana Tomášková – klavír. Všichni tři mladí hudebníci podali vynikající výkon, který odborná porota ocenila 1. místem. Radost měli nejen oni, ale i jejich učitelé Jan Hrdlička, Martin Vališ a Jana Zíková.


Ve večerní části v nejvyšší věkové kategorii hrálo žesťové kvinteto pod vedením učitele Karla Škvrny ve složení: Tomáš Doležal, Filip Hrdlička – trubky, Tereza Malíková – lesní roh, Karel Beránek – pístový trombon, Viktor Lesniak – tuba. Všichni svým výkonem navázali na své mladší kolegy a po zásluze si i oni přivezli do Vimperku 1. místo. Vynikající úspěšné vystoupení v Liberci završila Tereza Malíková, která byla odbornou porotou oceněna za vynikající výkon na lesní roh.

Všichni členové souborů i jejich učitelé, kteří přípravě vynaložili nemalé úsilí a mnoho svého volného času, tak vynikajícím způsobem reprezentovali nejen ZUŠ Vimperk, ale i město a kraj na celostátní úrovni.

 

pro vimperk.eu: Bc. Pavel Vališ, ředitel ZUŠ Vimperk