Adventní přípravy ve Vimperku

 

 

Adventní přípravy ve Vimperku jsou v plném proudu

 

 

       I přes značné obtíže související s vládou nařízeným nouzovým stavem chystá město Vimperk hodnotný adventní program. Ve městě bude svítit vánoční strom a vánoční výzdoba, adventní kabát dostane i kašna v městském parku. Připravený bude fotopanel, betlém, vimperské děti budou mít možnost napsat dopis přímo Ježíškovi. „Vánoční strom bude stát na svém tradičním místě na náměstí. Bohužel nemůžeme zorganizovat kulturní program a pozvat k němu všechny obyvatele Vimperka, jak bylo zvykem,“ uvedla Martina Křížová vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu. Rozsvícení stromku ale bude město přenášet skrze youtube kanál města Vimperk. „Přímý přenos začne v sobotu 28. 11. v 17.30. Vimperáci budou vědět, že mají mít doma připravený svůj zvoneček. Aby se strom rozsvítil, tak všichni společně zazvoníme,“ doplnila Křížová.

 

 

       Vedle toho se originální výzdoby dočká i fontána, která je v městském parku. Ta se promění v adventní věnec s pěti svíčkami. Také tu bude stát dřevěný betlém a fotopanel se svatou rodinou, ve kterém se lidé budou sami fotit. „Budou zde i stromečky v květináčích, které si příchozí děti budou moci samy ozdobit,“ uvedla Renata Lešková ze stejného odboru. Samostatné vánoční zastavení chystá i městské kulturní středisko. Před ním bude stát zvonička přání se schránkou na andělskou poštou. Do ní budou děti házet dopis Ježíškovi. „Kdo si zazvoní, tomu se splní vánoční přání, kdo vhodí dopis (na něm musí být uvedena zpáteční adresa a uvnitř poštovní známka), tomu se vrátí s razítkem od andělské pošty, že ho v nebi Ježíšek viděl,“ popisuje Lešková. Ve vestibulu městského kulturního střediska  je umístěný velký dřevěný Betlém z roku 2008, který vyrobil Karel Lexa ze Strakonic. Jeho zajímavostí je to, že betlémská scéna je zasazena do reálií vimperského zámku. Lidé si ho budou moci prohlížet každý den v takovém počtu a čase, jak to jen dovolí epidemiologická situace. I před městským kulturním střediskem budou stromky určené k ozdobení veřejností.

 

 

       Na sobotu 12. prosince chystá městské kulturní středisko on-line přenos koncertu Veroniky Spieglové &Naboso. „Výtěžek koncertu bude věnován na podporu Domácího hospicu sv. Jakuba v Prachaticích a Centra Narovinu, které se věnuje rozvojové pomoci a podpoře vzdělávání dětí v africké Keni. Online vstupenky jsou v hodnotě 100 Kč, 200 Kč, 300 Kč a 500 Kč. Koncert bude živě ke zhlédnutí na FB: Kultura Vimperk, Město Vimperk či Naboso Band a na webu www.nabosoband.cz,“ uzavřel výčet předvánočního programu ředitel střediska Tomáš Jiřička.

 

 

{gallery}Jitka/rok2020/listopad/advent{/gallery}

 

Bc. Lenka Pechoušková
Referent odboru školství, kultury a cestovního ruchu 
www.vimperk.cz 

 

 

{jcomments off}