gymnazium

Tři památky se můžou těšit na příspěvek

Každý, kdo vlastní nemovitou památku v městské památkové zóně, má možnost požádat o dotaci z programu ministerstva kultury. Kdo peníze od ministerstva dostane, navrhuje pracovní skupina na radnici a schvalují zastupitelé. Podmínkou čerpání je pak také finanční spoluúčast města. U církevních památek musí přispět minimálně dvaceti procenty, u ostatních památek deseti procenty.

Pro letošní rok přidělilo ministerstvo kultury Vimperku 400 tisíc korun. Ty úředníci z odboru investic a údržby rozhodli rozdělit do tří projektů.

Díky penězům z Programu regenerace městských památkových zón se opraví střecha a krov na děkanství, opěrná zeď v areálu gymnázia a části zdi opevnění hrádku Haselburg.

Celková výše nákladů na opravu střechy děkanství na náměstí Svobody ve vlastnictví Římskokatolické farnost Vimperk je 146 tisíc, dotace z ministerstva činí sto tisíc, město přispěje částkou 29200 Kč. Na obnovu opěrné zdi v hodnotě téměř 450 tisíc dostane gymnázium (respektive vlastník Jihočeský kraj) z programu 150 tisíc a od města 44800 Kč. Manželé Paštikovi coby majitelé hrádku Haselburg obdrží na opravu části zdi taktéž 150 tisíc, město přidá 35200 korun, přičemž náklady na opravu přesáhnou 350 tisíc.

 

Josef Rychtář