Tropy nebo sníh?

Tropy nebo sníh? Jaké tedy bude na Šumavě počasí? To se dozvíte v naší předpovědi. Ale popořadě.

 

Poslední srážky byly na Šumavě zaznamenány minulou sobotu 20. dubna, kdy teploty nepřekročily hranici ani 10°C. Od neděle začal proudit na Šumavu teplý vzduch, v kterém teploty stoupaly k 15°C, postupně však i přes 20°C. Noční mráz se vyskytoval jen v mrazových kotlinách, kde se teploty v posledních 5-ti nocích pohybovaly od 0°C až do -5°C. Na ostatním území byly nad bodem mrazu. Sníh intenzivně odtával po celý týden z horských poloh, souvislá sněhová pokrývka už leží jen v nejvyšších šumavských partiích.

 

Páteční den začal jasnou oblohou a rychle rostoucí teplotou. 26. duben se tak stane zřejmě nejteplejším dnem od začátku roku, v přílivu velmi teplého vzduchu budou teploty překračovat v nižších a středních polohách Šumavy 25°C, na mnoha stanicích tak bude zaznamenán letní den. Maxima by se mohla vyšplhat v nižších polohách až k 28°C, ve středních polohách bude zřejmě kolem 25°C, horské polohy zaznamenají teploty přes 20°C. Srážky se neočekávají, obloha bude většinou jasná až polojasná s kupovitou oblačností.

 

Změna počasí přijde v sobotu. Obloha bude oblačná až zatažená s přeháňkami, místy i s bouřkami. Noc na sobotu bude teplá, na mnoha místech teplota neklesne teplota pod 10°C. Denní teploty budou znatelně nižší než ty páteční, většinou kolem 17°C až 19°C. Neděle bude z počátku oblačná až zatažená s přeháňkami, kterých bude spolu s oblačností během dne ubývat. Teploty vystoupí na 15°C až 19°C.

 

Předpověď počasí od 29. dubna je velmi komplikovaná. Některé modely včetně českého ALADINA předpovídají na přelom dubna a května teploty až 29°C, zahraniční modely GFS či norští meteorologové předpovídají nad naším územím teplotní rozhraní a spíše chladnější počasí s maximy jen kolem 6°C až 10°C a časté srážky.

 

Dle aktuálního výhledu ČHMÚ z 26. dubna z 12:00 se tropický závěr dubna ruší a teploty budou na Šumavě kolem 14°C.

 

Nechme se tedy překvapit, co nám příroda navaří, jestli tropy nebo snad sníh?

 

(ir)

 

Okolí Volar 21. dubna: