peseknove

Dno

 

Dno Vimperské politické žumpy v nedohlednu

 

 

       Na dnešní silový den – Slunovrat (21.6.2021) jsem si naplánoval návštěvu Vimperského zastupka, abych měl sílu vydržet až do konce, ale nepovedlo se. Naši zastupitelé opět překvapili.

 

       Pod bodem 3b) byl projednáván pronájem pozemků a chatek na Vodníku na dobu trvání 35 let. Soutěže se zúčastnili tři uchazeči pan Martin Paštika, firma Casearo, s.r.o. a firma GSI Hotely, s.r.o.

 

       Hodnocení nabídek měla na starost komise ve složení pí Martanová, p. Kuncl, p. P. Samek, pí. Doležalová, pí. Vávrová,
p. Hudeček, městský architekt p. Dlesk a úředníci města p. Kalous a p. Janče.

 

       Nabídky ročního nájmu byly skoro totožné (p. Paštika 130.000,- Kč a zbylí uchazeči 120.000,- Kč) k tomu na údržbu nabídli (p. Paštika 30.000,- Kč, GSI Hotely 50.000,- Kč a Casearo 50.000,- Kč ročně na údržbu a 10% ze zisku (10% ročně je uvažováno jako součást nájmu, která může být na základě rozhodnutí města použita i na údržbu sportovně rekreačního areálu Vodník)). Dále p. Paštika (již poněkolikáté, jako např. při schváleném 30-ti letém pronájmu parkoviště na Vodníku s právem stavby, atd.) slíbil vodu z nádrže Vodník na zasněžování. Firma GSI Hotely nabídla 30.000,- Kč ročně na podporu sportu a dále za pronájem billboardů 24.000,- Kč.

 

 

       Suma sumárum: celková finanční a věcné nabídky uchazečů:

  

1. p. Martin Paštika: 130.000,- Kč + 30.000,- Kč= 160.000,- Kč a voda

2. fa Casearo: 120.000,- Kč + 50.000,- Kč ročně na údržbu + 10% ze zisku

3. fa GSI: 120.000,- Kč + 50.000,- Kč + 30.000,- Kč + 24.000,- Kč = 224.000,- Kč.

 

 

 

       Člověk by řekl, že voda na Vodníku na zasněžování malého plácku nemůže mít takovou cenu, ale hodnotící komise si tuto položku cenní na více než 64.000,- Kč a proč? Protože zastupitelé rozhodli, že voda z Vodníku, která bude sloužit pro tvorbu sněhu, je pro pronájem chatek na 35 let důležitější, než navýšení příjmu o 64.000,- Kč od fy GSI Hotely.

 

       Aby hodnotící komise tento zcestný argument obhájila, vymyslela hodnotící kritéria a bonusy, která ovšem před nabídkovým řízením nezveřejnila, a tak došla k následujícím počtům bodů: 

 

tabulka

 

       Po zveřejnění výsledků komise proběhla dost nechutná debata, které vévodil p. Paštika a jeho prezentace, co on pro Vodník za posledních 11 let udělal. Nějak zapomněl uvést, že hlavním sponzorem jeho podnikání na Vodníku je město Vimperk. Jen pro připomínku uvedu novou cestu od nemocnice a její osvětlení, nová cesta od hřbitova, napojení restaurace na městskou kanalizaci, bez které by nemohl vzniknout i naplánovaný 13 metrový hotel, sprchy, převlékárna a zcela čerstvě za 450.000,- Kč (světe div se) nový vodovodní řad k projednávaným chatkám.

 

 

zastupitelk

 

       Během diskuze zastupitel p. Kutil upozornil přítomné zastupitele, že na jednání jsou přítomní právní zástupci společnosti GSI Hotely spol. s r.o. a požádal pí. Martanovou, aby jim v diskuzi dala prostor k jejich právnímu názoru na průběh a podmínky nabídkového řízení. Tato informace zbudila v řadách koaličních zastupitelů velkou nevoli, kterou popsal bývalý právník města JUDr. Samek, že na zasedání města chybí městský právník a oni na tuto situaci nejsou připravení. Proč na tak důležitém jednání, kdy předem pí Vávrová upozornila, že se budou projednávat i právní věci, není přítomna právnička města, nesdělil. V tomto okamžiku se stalo něco, co v novodobých dějinách města nikdo nepamatuje. Jako blesk z čistého nebe zapůsobil návrh p. Hlavy na ukončení diskuze, podotýkám, že v té chvíli trvala diskuze cca 20 minut a slovo měli zatím jen zastupitelé. Tento okamžik využila starostka Martanová a dala okamžitě hlasovat o návrhu, který dopadl 10 : 5, čímž byla diskuze uzavřena. Pro úplnost uvádím, že pí. Martanová hlasovala proti návrhu, což ovšem její rozhodnutí o hlasování neomlouvá.

 

       Podle § 16 odst. 2 písm. c) zákona o obcích má občan právo vyjadřovat na zasedání zastupitelstva obce v souladu s jednacím řádem svá stanoviska k projednávaným věcem.

 

       Paní Martanová svým protiprávním rozhodnutím o hlasování o ukončení diskuze, vědomě porušila práva přítomných občanů, kteří se na toto zasedání dostavili v hojném počtu. Nedala možnost zástupcům společnosti Casearo, s.r.o. se vyjádřit k průběhu hodnocení a ani výsledkům této komise. Zabránila právnímu zástupci společnosti GSI Hotely, s.r.o., vyhodnotit průběh výběrového řízení a zřejmě jeho právní následky, což se asi už nedozvíme. Paní Martanová ve zlém úmyslu, kdy vrcholnou politiku ve Vimperku dělá více než 10 let a hlavní ustanovení zákona o obcích musí mít „v malíčku“, zkrátila občany Vimperka na svých právech vyjadřovat na zasedání zastupitelstva města v souladu s jednacím řádem svá stanoviska k projednávané věci. Zamezila zkoumání důvěryhodnost jednotlivých uchazečů, když právě vybraný podnikatel opakovaně přestupuje stavební zákon v této lokalitě.

 

       Komise při své prezentaci úplně opomněla zkoumat přihlášené podnikatele z hlediska bezdlužnosti vůči zadavateli, přitom vítěz soutěže pan Paštika prokazatelně dluží městu Vimperk za reklamy na Vodníku částku přesahující 300.000,- Kč
a i v současné chvíli, po projednání celé kauzy černých staveb na předminulém zastupitelstvu, provozuje nadále reklamy na svou restauraci, aniž by městu za tuto reklamy platil. Tuto situaci kryjí kamarádi v Radě města, a přestože o dlužnou částku nepožádali, i když jim to zákon, anebo přinejmenším povinnost řádného hospodáře ukládá, tak tato pohledávka za p. Paštikou trvá. Tedy vítěz soutěže je dlužník města Vimperk.

 

       Už jsem na zastupitelstvu zažil mockrát, kdy zastupitelé „tlačili káru“ svému spřízněnci, ale vědomě a se zlým úmyslem krátit práva občanů vyjádřit svůj názor, tak to je skutečně prolomení pomyslného dna politické žumpy, kterou předvádějí Vimperští koaliční politici. Kde se to zastaví, co všechno si necháme od hrstky vyvolených, ale přitom jen zvolených, ještě líbit? Kolik toho do konce volebního období ještě rozkradou?

 

       Dalším bodem jednání bylo vrácení části úvěru, protože město Vimperk je už tak předlužené, že mu již žádná banka nepůjčí žádné finanční prostředky. Tak dobré máme hospodáře a odborníky na vše, jak se během a po volbách prezentovali.

 

       Město vedou lidé, kteří nikdy peníze nevydělávali, pouze každého 15. v měsíci přišli s nataženou dlaní pro výplatu. Není divu, že umí jen utrácet. Když mají na Vodníku pohledávku za reklamu v částce 300.000,- Kč, tak si o tyto peníze neřeknou, nejsou podány výzvy k zaplacení, žádné soudy ba naopak, tento člověk je koaličními politiky považován za nejdůvěryhodnějšího v poskytování záruk.

 

       Pan Paštika porušuje tak často stavební zákon, že se dá v tomto ohledu kvalifikovat jako recidivista. K první černé stavbě na Vodníku došlo při protiprávním zvětšení pronajatého parkoviště od města, a to asfaltovou odfrézovanou navážkou, která byla použita i v bezprostřední blízkosti Křesánovského potoka, a jak byl za tuto černou stavbu potrestán? Město p. Paštikovi pronajalo toto parkoviště na 30 let a dokonce i s právem stavby! K druhé černé stavbě došlo při zbudování billboardu
u pronajatých chatek a vrcholem všeho je třetí černá stavba, taktéž billboard, umístěný na městském pozemku, který neměl ani pronajatý a příběh, jak k tomuto billboardu přišel, si můžete poslechnout na zvukovém záznamu ze zastupitelstva ze dne 15.3.2021 část III., čas cca 1:25:00.

 

       Přes všechny výše uvedené argumenty pronesl Petr Samek na zastupitelstvu jako závěrečnou řeč za hodnotící komisi památnou větu: „Pan Paštika je záruka důvěryhodnosti!“ a basta, dodávám já.

 

       No tak si to hodnocení může přičíst k jeho staršímu titulu: „Importér demokracie“ a jen jsem zvědavý na další zásluhy
či tituly tohoto podnikatele.

 

      Měl jsem letošní Slunovrat spíš strávit v přírodě než mezi zvolenými politiky města Vimperk, kteří mi umožnili nahlédnout do nitra Vimperské demokracie, což považuji za nezapomenutelný zážitek, bez kterého bych se ovšem klidě obešel.

 

Tak se to aspoň pokusím shrnout a rozloučím se slovy klasika: „To je hnus, Velebnosti!“

 

Tak zase někdy příště,

 

 

Ing. Milan Pešek

 

 


{jcomments off}