peseknove

Vimperský precedens

 

Vimperský precedens

 

 

       Začnu trošku stroze, úředním jazykem, anebo lépe přímo vložím usnesení Rady Vimperka ze dne 12.7.2021, zasedající ve složení Ing. Martanová, Mgr. Kuncl a Ing. Petrášek, aby nedošlo ke zkreslení:

usneseni

 

       Takto rozhoduje a trestá Rada města vybudování a letité provozování černých staveb na Vodníku. Jen pro připomenutí, jak byla řešena minulá černá stavba se stejným přestupníkem. Řeč je o nepovoleném rozšíření pronajatého městského parkoviště před restaurací Vodník. Zde nájemník nechal navést odfrézovaný asfaltový odpad a nepovoleně rozšířil stávající parkoviště až ke Křesánovskému potoku s reálnou ekologickou hrozbou spočívající znečištěním vody. Pro ty, kteří si nepamatují, jak byl tento přestupek proti stavebnímu zákonu a zákona o ochraně přírody a krajiny vyřešen, připomínám, že toto parkoviště bylo na 30 let pronajaté přestupníkovi, a to ještě dokonce s právem stavby, což byla jediná udělená „sankce“.

 

       Pro ilustraci na kolik by si Rada města Vimperka měla cenit nově nabytý majetek, tedy dva billboardy s reklamní plochou 2×12 m2, může posloužit následující obrázek. Jedná se o jarní foto velikostně třetinového billboardu umístěného na výpadovce na Prachatice. Koncové číslo jsem smazal, abych nedělal reklamu.

plocha

 

       Z tohoto porovnání cen vyplývá, že cena jednoho billboardu na Vodníku by měla být min. 5.000,- Kč/měsíc, což je cena v místě a čase obvyklá, a dále až za tři roky zpětně může město vymáhat poplatek za černou reklamu, což činí: 2 billboardy x 5.000,-Kč/měsíc x 36 měsíců = 360.000,- Kč plus DPH. K této částce by měla být přičtena i pokuta za černou stavbu, podotýkám opakovanou černou stavbu, která se běžně pohybuje okolo 500.000,- Kč. V normálním a právo ctícím městu by tato „sranda“ stála přestupníka min. 860.000,- Kč plus výpověď z nájmu chatek na Vodníku, kdy zbudování a užívání černé stavby na městských pozemcích je přímo v rozporu s nájemní smlouvou.

 

Co z toho plyne a proč opakuji věci již tolikrát řečené?

 

Byl vytvořen Vimperský precedens!

 

       Podle usnesení č. 684/2021 Rady města Vimperka si může každý občan na pronajatém městském pozemku zbudovat jakoukoli černou stavbu a nebude nijak sankciován. Maximálně požádá o vydání rozhodnutí dodatečného povolení stavby, toť vše, tedy pokud Rada města Vimperka bude všem svým občanům měřit stejným metrem, ve smyslu padni komu padni.

 

       Konečně dobrá zpráva pro „obyčejné“ občany Vimperka! Ale pozor!, musíte mít na správných místech správné známé. Doporučuji si opět přečíst složení Rady města, které takto rozhodla.

 

S pozdravem

 

Ing. Milan Pešek

  

 


{jcomments off}