Unikátní výstava Lega

logolipno

 

 

V lipenském Amenity je k vidění unikátní výstava Lega,

která usiluje o zápis do Guinessovy knihy rekordů

 

 

       Největší bradavická škola čar a kouzel složená z Lego kostek, která je k vidění na výstavě Lega v lipenském resortu Amenity, usiluje o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Návštěvníci unikátní expozice uvidí 40 obřích modelů, desítky lego soch a mnoho technických interaktivních modelů. Všechny jsou sestaveny z více než pěti milionů Lego kostek, což je téměř pět tun materiálu. Cena expozice se pohybuje v desítkách miliónů korun.IMG 9191

 

 

       Škola čar a kouzel v Bradavicích známá z Harryho Pottera sestavená ze zhruba milionu Lego kostek je největším tahákem výstavy, která se nachází v hotelovém resortu Amenity v Lipně nad Vltavou. Majitel expozice i celého komplexu Michal Šnobr chce nyní tento model díky světové unikátnosti zapsat do Guinnessovy knihy rekordů. „Bradavice stavěl jeden stavitel po dobu dvou let. Náš model je největší stavbou Bradavic na světě. V tuto chvíli usilujeme o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Pro zajímavost je tam v tuto chvíli za největší model Bradavic zapsaná asi poloviční stavba,” uvádí Jana Slováková, manažerka výstavy.

 

 

       Společně s ostatními organizátory očekává, že expozici během léta navštíví desítky tisíc lidí. Ti zde mohou vidět asi 40 obřích modelů, desítky Lego soch a mnoho technických, interaktivních modelů. Jedná se o expozici, která je podle majitele unikátní dokonce i v rámci celé Evropy. „Zejména svou pestrostí a množstvím oblastí, do které jsou lego modely zařazené. Základem je sbírka modelů hradů a zámků z celé České republiky, doplněná o další témata a technické modely. Modely jsou nelepené a staví je konstruktéři, kteří to dělají ve svém volném čase. Spolupracujeme s asi 15 staviteli, kteří jsou nejlepší nejen u nás, ale i ve světovém měřítku,“ popisuje.

 

 

       Všechny exponáty patří do soukromé sbírky, která vyšla na desítky milionů korun. Tematicky je možné je rozdělit do různých sekcí, jako je například architektura, hrady a zámky, modely soch z filmového světa, život ve městě, Technic a nechybí ani herna. Modely jsou sestaveny celkem z více než pěti milionů lego kostek, což je téměř pět tun materiálu. Jednotlivé modely obsahují počet kostek v řádu stovek tisíc. U některých modelů není tím nejsložitějším složení všech bloků, ale odladění jeho funkčnosti. Třeba horská dráha, po které fyzicky jezdí vozíček s lego panáčky, je hodně citlivá na jakékoliv nepřesnosti na kolejišti, ale třeba i na prach. „Rychlost vozíku dokáže ovlivnit ale i teplota v místnosti, která ač nepatrně, tak lehce mění roztažnost plastu.“

 

 

       Podle Jany Slovákové je největší zajímavostí to, že někteří stavitelé jsou schopni obří modely postavit třeba jen na základě pár fotek z webu, bez jakéhokoli v plánku. Jiné modely – například inspirované moderní architekturou (Ještěd, Chobotnice, ruské kolo) se naopak staví podle plánku nebo se přímo modelují v designovém programu. „Například specifický postup na stavbu totálně organického tvaru Kaplického knihovny. Stavba z lego kostek nemá jediný rovný nebo symetrický prvek. Postavit tohle z hranatých kostiček mi přijde jako naprosto neuvěřitelné,“ popisuje.

 

 

       Kromě zmíněných „trháků“ – horské dráhy, Bradavic a sbírky hradů a zámků z celé ČR se můžou návštěvníci těšit na kuličkodráhu, obří zoo, hudební festival, vláčkodráhu a hlavně velkou hernu s bazény plnými kostek, lego zdmi, bludišti, hlavolamy a dalšími atrakcemi. Pro děti je zde připravená hra na občany Lego země, kdy každé dítě dostane cestovní Lego pas, do kterého sbírá razítka a plní další úkoly.

 

 

Lego modely z resortu Amenity:

ARCHITEKTURA – model Kaplického národní knihovny, Národní muzeum, chrám sv. Víta, Tančící dům, Staroměstská radnice, vila Tugendhat Brno, Český Krumlov, chrám sv. Barbory,  vysílač a hotel Ještěd.

HRADY A ZÁMKY – Karlštejn, Hluboká, Rožmberk, Lednice, Červená Lhota, Bouzov, Bezděz. Modely a sochy z filmového světa – Harry Potter, Star Wars, Pán prstenů, Terminátor, Mrtvá nevěsta, Střihoruký Edward, Superhrdinové DC a Marvel.

ŽIVOT VE MĚSTĚ – město s velkým zábavním parkem a obří horskou dráhou, vláčkodráha s ovládáním, panelové sídliště.

TECHNIC – modely technických strojů na ovládání – auta, letadla, vrtulníky, stroje, kuličkodráha, tanky a vozidla 2. světové války.

HERNA – bazény s kostkami ke stavění, stavba města, podpisové zdi, hlavolamy, bludiště.

 

 

 

       Na Lipensko výstava znovu doputovala po pěti letech, když byla v hračkářství Hamleys v centru Prahy. Ještě předtím ji obdivovali návštěvníci resortu Amenity. Dočkala se řady obměn a jednotlivé modely, které se skládají z velkých kusů, trvalo i tak sestavit celé dny. „Každý model má svá specifika. Například bradavická škola jako největší stavba, má hodně různorodý půdorys a jeho sestavení trvá téměř celý den. Velké gotické chrámy jsou zase „křehké“ a musí se na místě například ladit sestavení střech a bohatá gotická výzdoba. Vysílač Ještěd je zase náročný na sestavení nejvyšších částí, u modelu Chobotnice od Jana Kaplického je náročné nasunutí vrchního oka, které je těžké a musí padnout přesně na své místo. Ostatně jako všechny části u všech modelů,“ shrnuje Slováková.

 

 

       Výjimečná expozice bude v Amenity k vidění do soboty 4. září. Stěhování ale majitel zatím neplánuje. Připravuje zde například nabídku pro firmy, které by zde mohly absolvovat různé teambuildingové akce.

 

 

TURISTICKÝ SPOLEK LIPENSKA
Pavel Pechoušek 

{gallery}Jitka/rok2021/cervenec/lego{/gallery}