Parkování, garáže, sny a realita

 

Parkování, garáže, sny a realita

 

 

       V minulých dnech byl zveřejněn článek, jehož nosné téma je parkování na sídlišti a 180 nových garáží pro Sojčák. Byl jsem v daném článku jmenován, proto jsem se rozhodl, že budu reagovat. Rád bych ale diskutoval osobně…

 

       Město Vimperk podalo 26.7.2018 žádost o vydání rozhodnutí o umístění stavby. Územní rozhodnutí bylo následně dne 17.10.2018 vydáno. Je tam mimo jiné uvedeno: “Záměr řeší celkovou regeneraci části panelového sídliště ve Vimperku a to ve třech samostatných oblastech. V rámci záměru je řešena především dopravní situace, zřízení nových parkovacích míst a nového parkovacího objektu (oblast č. 3). Následně byla vydána 2 stavební povolení, kdy každé řeší jiné stavební objekty v rámci samotných staveb. Byla vydána 1.4.2019 a 3.4.2019. Je tedy zřejmé, že již v roce 2018, tedy za bývalého vedení města, byl nový dvoupodlažní parkovací objekt řešen a v rámci územního a stavebního řízení povolen. Rada města v květnu 2019 uzavřela dodatek č. 2, který řeší případnou možnost rozšíření o další patro. Třípodlažní objekt není ale stavebně povolen. Nic tedy nebrání zastupitelům (najde-li se většina) rozhodnout, že se dvoupodlažní parkovací dům postaví.

 

       Fakta tedy jsou, že město má stavební povolení na dvoupodlažní parkovací dům s počtem parkovacích míst 124, ale znamená to zrušení parkoviště vedle výměníku pod SNP s kapacitou 55 parkovacích míst. Místo parkoviště je navrženo přízemí parkovacího domu s kapacitou 63 míst. Reálně by přibylo 69 nových parkovacích míst. Tedy 124 vznikne a 55 bude nahrazeno, 124-55=69 nových park. míst. Jiný projekt na jednopodlažní parkovací dům do 10 mil Kč město nemá, nikdy nemělo a ani podle vyjádření pana architekta Kročáka, které bylo v loňském roce telefonicky zprostředkováno se starostkou města, nikdy na stole toto téma nebylo.

 

       Rozpočtovaná cena dvoupodlažního parkovacího domu je 40 070 182 Kč, včetně daně. Není mi známo a nikdo mi tuto skutečnost na městě nepotvrdil, ostatně ani arch. Kročák starostce – viz výše, že byl plánovaný jednopodlažní parkovací dům za 10 mil Kč, jak uvádí autor článku. Nic mu samozřejmě nebrání v tom, aby se snažil tento záměr, jako případný budoucí zastupitel, prosadit a realizovat.

 

       Upozorňuji, že nekritizuji bývalé vedení. Jsem rád, že se tématem sídliště aktivně zabývali.

 

       Není pravda, že jsme připravili občany sídliště o cca 70 míst. Tak tedy fakta o navyšování parkovacích míst na sídlišti:
lucnni

 

2021

Luční ulice – celkem 22 nových parkovacích míst – hotovo

Vimperk, panelové sídliště – parkovací místa – 1. etapa – cca 30 – 35 park. míst – bude v následujících týdnech zahájeno.

 

2022

Vimperk, panelové sídliště – parkovací místa – 2. etapa – cca 20 park. míst.

 

 

       Celkem má město v plánu a smluvně ošetřeno za roky 2021 a 2022 i s Luční ulicí vybudovat 70 – 80 nových parkovacích míst. A proč „až“ letos a příští rok? Protože všemu předcházely projektové přípravy a dané procesy vyžadují ke schválení určitou dobu. Na sídlišti po našem příchodu na město jiná parkovací místa, kromě parkovacího domu a Luční ulice nebyla vyprojektována a povolena.

 

       Pane inženýre, primárně jde o parkovací místa, která jsem se snažil s kolegy z investic vytipovat, protože tu lokalitu znám, žiju tam a s dotčenými orgány a projektantem jsme daná místa řešili, zda je to reálné a legislativně v pořádku. Vysoutěžená cena je 3.750.451 Kč a rozpočtová byla 6.238.897 Kč, takže pro město velmi zajímavá nabídka.

 

Psa už 10 let bohužel nevenčím, ani v tom nemluvíte pravdu.

 

       Dále bude v září zastupitelům předložena ke schválení nabídka na projektové práce na demolici výměníku pod SNP, přeložku teplovodu, nové veřejné osvětlení, vybudování schodiště ke spodnímu chodníku a parkoviště na stávajícím místě nepotřebného výměníku, čímž by bylo rozšířeno stávající parkoviště o cca 30 míst. Věřím, že to kolegové podpoří a posuneme se zase o kus dál k samotné realizaci v budoucnu.

 

       Respektuji, že můžeme mít každý jiný názor. Náš názor je, připravit se na demolici nepotřebného výměníku a rozšířit stávající parkovací plochy. Bude to pro město ekonomicky zajímavější a smysluplnější. Dále zastáváme názor rozprostření parkovacích ploch po celém sídlišti po menších částech, tak, aby byla v dosahu pro všechny, a ta se nyní začnou stavět.

 

       Celkem se letos na sídlišti realizují 4 investiční akce: opravy chodníků, rekonstrukce Luční ulice, výstavba parkovacích ploch, výstavba přístřešků na odpady v Mírové ulici. Příští rok se bude s investicemi v lokalitě sídliště pokračovat.

 

       S myšlenkou vybudování garáží na místě dnešní betonárky přišel před pár měsíci na jednom z jednání zastupitelů pan Stanislav Hlava. Neslyším to tedy poprvé. Nyní se ve veřejném prostoru tato idea objevila i s konkrétnějšími parametry. Autor uvádí, že místo obcházení Sojčáku, našel smysluplnější řešení a to výstavbu 180 nových garáží pro Sojčák. Tak zní i nadpis článku a musím uznat, že to zní dobře. Na plakátu to bude dobré. Bude to jeden ze stěžejních bodů Jihočechů 2012 pro nadcházející volby, slova autora. Určitě to respektuji. Každý může mít program, jaký chce.

 

       Nicméně „180 nových garáží pro Sojčák“ – to je slogan, heslo, nadpis článku, velmi vzdálený realitě. Pan inženýr sníží rychlost, resp. její snížení PČR odsouhlasí, kdy nevyhověla v naší snaze o snížení rychlosti kvůli bezpečnosti směrem od Zdíkova v místech křižovatky U Sloupů, na odbočce do Hrabic u stavebnin a na odbočce k Vodníku a to kvůli plynulosti dopravy a statistikám nehodovosti, které dotčené orgány mají. Dále udělá (získá souhlas) na silnici II/145 patřící Jih. kraji pro přechod pro chodce, naprosto nestandardně mimo území obce. Myslím, že stejně tak bude potřeba získat v rámci projektových prací souhlas pro vjezd ke garážím s odbočovacími pruhy, půjde totiž o novou stavbu. Vybuduje nový chodník ve velkém svahu, tak aby splňoval normy sklonu apod., zároveň zajistí bezbariérovost ohledně přístupu ke garážím, získá souhlas státní správy životního prostředí, která se bude vyjadřovat k blízkému vodnímu toku, postaví jednu elektrifikovanou garáž v dnešních cenách za nádherných 100.000,- Kč a ještě si je pravděpodobně jistý, že všech 180 garáží pronajme, tak, aby mohl bezpečně splácet úvěr 20 mil. Asi ty zbylé 2 mil. budou na ten chodník, který bude problematické povolit (o schodech nic nepíše). Navíc chodník dle náčrtu bude ústit do nového parkoviště a do otáčky v ulici Mírová. Opět problematické. Ale chápu to, jako první nástřel. Kde jsou ale peníze na veřejné osvětlení, opěrné zdi ve svahu, zpevněnou plochu pod garážemi atd…Proto říkám, je to slogan, heslo, myšlenka je jedna věc, ale realita a úskalí mezi myšlenkou a samotnou realizací jsou velké. To je jen pár bodů, které mě napadly, jako velmi problematické. Třeba to pro autora bude inspirativní pro další práci s tímto tématem. Věřím, že zájemci o garáže by se našli.

 

       Takto to je čirý populismus, ale i to patří k politické kultuře některých. Určitě se o to může navrhovatel ale pokusit. Každý má právo prosazovat svoje myšlenky a témata. Mně to přijde technicky a ekonomicky hodně na vodě a hodně vzdálené realitě legislativy a zákonů.

 

       Předpokládám, že se dočkám odvety, protože jsou tací, kteří potřebují mít poslední slovo. Nicméně budoucí, možná lídr hnutí Jihočeši 2012, a tedy i kandidát na starostu města nebo minimálně na zastupitele by měl umět jednat napřímo, umět argumentovat z očí do očí. Tak uvidíme. Třeba se někdy konečně dočkám.

 

Hezký zbytek léta.

 

Zdeněk Kuncl
místostarosta 

 

 


{jcomments off}